2021. április 23

Kerékpárral ment munkába Klaus Iohannis államfő

Klaus Iohannis államfő is csatlakozott a Zöld péntek elnevezésű kampányhoz, és kerékpárral ment a bukaresti Cotroceni-palotába. „Ma biciklivel jöttem az irodába, mert részt akarok venni a Zöld péntek kampányban, amely néhány hete kezdődött, és amelyet nagyon jónak találok. Városaink rendkívül zsúfoltak, különösen csúcsidőben, amikor az emberek munkába mennek vagy munkából jönnek. Rendkívül nagy az autós forgalom, és arra biztatok mindenkit, próbáljon meg alternatív közlekedési eszközt használni, vagy akár gyalogolni, ez egészséges és csökkenti a forgalmat” – nyilatkozta az államfő.
A környezetvédelmi minisztérium márciusban indította el a Ma mondj nemet az autódnak! mottójú kampányt, amellyel arra ösztönzik elsősorban a közintézmények dolgozóit, hogy a hét utolsó munkanapján mondjanak le az autós közlekedésről, és válasszanak alternatív közlekedési eszközöket, amelyekkel egyáltalán nem vagy kevésbé szennyezik a környezetet. A program célja, hogy év végéig négyből legalább egy alkalmazott autó helyett más közlekedési eszközt válasszon a hét utolsó munkanapján. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Látogathatóvá válik Kolozsváron Mátyás király szülőháza

A tervezett teljes felújítás után látogathatóvá válik Mátyás király kolozsvári szülőháza, de nem tárgyaltak arról, hogy a kincses város egyik legjelentősebb műemlékéből kiköltözzék a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, és az épület teljes egészében múzeummá alakuljon.
Erről Cseke Attila fejlesztési miniszter beszélt egy kolozsvári sajtótájékoztatón. A miniszter az épületben tett csütörtöki látogatását követően bejelentette, hogy a tárca finanszírozza a Mátyás-szülőház teljes felújítását. Elkészítteti az épület restaurálási tervét, és megpályáztatja a felújítás kivitelezését is.
Cseke Attila elmondta: az egyetem vezetőivel folytatott beszélgetés során azt kérte, hogy a felújítás után az épület váljon látogathatóvá, és az épületben legyen egy emlékhely, egy kiállítás, mely a ház szülöttjére, Mátyás királyra emlékeztet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Koronavírus Romániában: 2500 körül az új esetek száma

Az elmúlt 24 órában 2523 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 1 042 521-re emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 170 személy, így az áldozatok száma 27 113-ra nőtt. A járvány kezdete óta 963 840-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 51 568-ra csökkent. Jelenleg 1391 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában mintegy 37 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Tavaly 6,2 százalékkal bővült a romániai autópálya-hálózat

Romániában tavaly 6,2 százalékkal, 54 kilométerrel bővült az autópálya-hálózat – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet (INS) a közlekedési infrastruktúra állapotáról szóló éves jelentésében. Az INS adatai szerint Romániában 6178 kilométer európai jelzésű út van, amely a teljes közúthálózat 34,5 százalékát teszi ki, az autópályák hossza 920 kilométer, ami a teljes úthálózat 5,1 százaléka. Romániában tavaly 1959 kilométer út volt négysávos (10,9 százalék) 297 kilométer háromsávos (1,7 százalék), és 35 kilométer hatsávos. A használatban lévő vasúthálózat teljes hossza 2020 végén 10 769 kilométer, ennek 37,5 százaléka van villamosítva, ami valamivel több mint 4 ezer kilométert jelent. 2019-ben 5,2 százalékkal, 43 kilométerrel bővült a romániai autópálya-hálózat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG- 04.23)

Demeny Andrei, RADOR