Este criză de citostatice la Institutul Oncologic din București

Este criză de citostatice la Institutul Oncologic din București. De aproximativ 10 zile, lipsesc 16 medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer.

Doctorii se plâng că sunt în imposibilitatea de a realiza un act medical corect și în beneficiul pacienților. Medicii au semnalat problema într-o informare către Consiliul Director al unității spitalicești. Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a solicitat conducerii Institutului Oncologic să verifice modul în care au fost organizate procedurile de achiziție și să remedieze situația. Adriana Turea relatează:

Reporter: Managerul Institutului Oncologic din București, Bogdan Tănase, a precizat că zilele acestea au loc licitațiile pentru citostatice și speră ca săptămâna viitoare să se rezolve problema.

Bogdan Tănase: Nu avem un acord cadru de un an de zile pe aceste medicamente. Asta este problema care a dus la această situație, fiindcă dacă am fi avut un acord cadru, am fi putut să cumpărăm imediat ce aveam nevoie de ele. Am făcut transferuri din alte unități și respectiv, achiziții directe de medicamente pentru a acoperi necesarul. Din păcate, și acestea sunt supuse unor constrângeri legale și nu pot fi folosite la infinit.

Reporter: Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, atrage atenția că lipsa citostaticelor poate pune în pericol viața pacienților care se tratează cu aceste terapii.

Cezar Irimia: Toată această nepăsare a decidenților din sănătate va fi cuantificată în vieți pierdute. Întreruperea tratamentelor pentru o lună de zile înseamnă că tot ce s-a făcut anterior sunt tratamente aruncate pe fereastră, bani aruncați pe fereastră, iar viața pacienților este pusă în pericol, boala avansând din lipsă de tratament.

Reporter: Semnatarii notei de informare către conducerea Institutului Oncologic București spun că, pe lângă lipsa citostaticelor, stocul terapiilor țintite și imunoterapiilor sunt în scădere. De asemenea, nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă paleativă și nici terapii de urgență.

Realizator: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că lipsa de citostatice este o crimă pentru că dacă un bolnav oncologic nu-și primește tratamentul, nu are nicio șansă. În opinia liderului social-democrat, această situație se adaugă la o alta întâlnită de un an de zile și anume faptul că bolnavii cronici nu au acces la spitale și tratamentul de acolo din cauza noului coronavirus.

Mai mult, a spus Marcel Ciolacu, statisticile plasează România pe locul 10 mondial la mortalitate excesivă, care îi cuprinde și pe cei dispăruți de boli cronice. Într-o declarație televizată, președintele PSD l-a criticat pe premierul Florin Cîțu pentru reacția avută pe acest subiect. De asemenea, liderul social-democrat a menționat că așteaptă, în prezent, concluziile ministrului sănătății pentru a vedea când s-a aflat de lipsa citostaticelor și cine a știut de acest lucru./rjurubita/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 aprilie