2017. december 14

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el I. Mihály király emlékére

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Romániában december 14-re, 15-re és 16-ra I. Mihály volt román király emlékére. Mihály király koporsóját szerda késő délután szállitották át a szanaiai Peles-katélyból a bukaresti királyi palotába. A gyászszertartásra szombaton a román ortodox patriárkátus bukaresti székesegyházában kerül sor. Mihály királyt a román uralkodók hagyományos nyughelyén, Curtea de Argesen helyezik örök nyugalomra, az elmúlt években épült új ortodox székesegyházban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

A szakbizottságok a kormány által megküldött formában hagyták jóvá a jövő évi költségvetés-tervezeteket

A parlamenti szakbizottságok mintegy nyolc órás vita után jóváhagyták az állami költségvetés és társadalombiztositási költségvetés tervezeteit. Az ellenzék csaknem négy ezer módositó javaslatot terjesztett be, de a minisztériumok és a hitelutalványzók költségvetéseit a kormány által javasolt formában fogadták el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Román-kanadai hadgyakorlatok a Mihail Kogălniceanu légitámaszponton

A Mihail Kogâlniceanu légitámaszpontra kihelyezett kanadai és román pilóták csütörtökön közös hadgyakorlatokat végeznek. A kanadai Királyi Légierők szeptemberben négy CF-18 Hornet tipusú repülőgépet szállitottak Konstancára és mintegy 135 pilotát sorakoztattak fel. A kanadai és a román pilóták légvédelmi missziókban vesznek részt, amelyek részét képezik a NATO keleti szárnyának megerősétését célzó tervnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Az idén mintegy 500.000 használt autót regisztráltak Romániában

Romániában csaknem 99.000 új autót jegyeztek be az év első 11 hónapjában, ami 14,64%-al jelentett többet az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest. Az elemzett időszakban 474.487 használtautót regisztráltak, ami 71%-os növekedésnek felel meg. A romániai autópark 2016-ban 6,21%-al bővült az előző évhez képest, ami több mint hét millió gépjárművet jelent, amelyből 1,25 millió autót Bukarestben jegyeztek be. Országos szinten a tavaly év végén összesen 7.010.608 gépjármű közlekedett az országutakon, s ebből 5,47 millió (78%) személygépkocsi volt, mutatnak rá a Gépjárműveket bejegyző és gépjárművezető engedélyt kibocsátó igazgatóság adatai. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Andrei Demeny, RADOR