2022. július 13.

A gazdák betakaríthatják az aszály sújtotta területeken a növényzetet, hogy a parcellákat újra bevessék más növényfajtákkal

A termelők ugyanakkor megkapják az egyébként nekik járó állami támogatást – jelentette ki tegnap Petre Daea mezőgazdasági miniszter azon a videokonferencián, amelyet a szaktárcának alárendelt intézmények vezetőivel tartott. A miniszter hozzátette, hogy ebben az értelemben módosítani fogják a Mezőgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium vonatkozó közös rendeletét is, amelyet leközölnek a Hivatalos Közlönyben.

A gazdák képviselői nyílt levélben kérték a kormánytól, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek azokat a vidékeket, ahol a termőterület több mint felét aszály sújtotta. Szerintük vannak olyan megyék, ahol 80%-os aszálykárról lehet beszélni. (RADOR Hírügynökség)

A mai kormányülésen várhatóan elfogadják Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának dokumentumait

A csatlakozási egyezményt július 5-én írták alá Brüsszelben. Ezt követően a tagállamok mindegyikének ratifikálnia kell a megállapodást. Románia beleegyezését adja ahhoz, hogy a két északi ország csatlakozzék a NATO-hoz. A megállapodás akkor lép életbe, miután azt valamennyi tagállam ratifikálta. (Radio România Actualităţi)

Júniusban 15,1%-ra emelkedett az éves infláció

Az áprilisi érték 14,5% volt. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint ugyanakkor ez az infláció ütemének enyhe lassulását jelzi. A földgáz drágulása volt a legnagyobb mértékű, 90%-os. 49%-al fizetünk többet az olajért és a krumpliért. Ugyanakkor jelentős volt az áremelkedés az üzemanyagok, liszt, kukoricaliszt, cukor, tojás, hőenergia és a közszolgáltatások (víz, szennyvíz, köztisztaság) esetében is. Az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva a tartós fogyasztási cikkek 18, az élelmiszerek 15, a szolgáltatások pedig 8 százalékkal lettek drágábbak. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő kihirdette az önkéntesség törvényének módosításáról szóló törvényt

Azok a szociális jellegű vállalkotások, amelyeknek célja a hátrányos személyek társadalmi integrációja, a jövőben önkéntesekként dolgozhatnak. A módosított jogszabály értelmében ennek feltétele az, hogy a szóban forgó vállalkozások dolgozóinak legalább 30%-a veszélyeztetett társadalmi csoportok tagjai legyenek, oly módon, hogy a szervezet tevékenységének legalább egy harmadát ők végezzék. (RADOR Hírügynökség)

Nicolae Ciucă: Romániának lesz elegendő földgáza a hazai tárolókban ahhoz, hogy a téli szükségletet kielégítse

Ezt a miniszterelnök egy keddi Facebook-bejegyzésében tette közzé. A kormányfő hozzátette, hogy rekordmennyiségű földgáz került a gáztárolókba, amelyek 70%-os mértékben telítettek. Egyébiránt Románia e tekintetben megelőzi a tartalékok kialakításának európai ütemtervét és már az augusztus elsejére tervezett mennyiséget is meghaladta. (Radio România Actualităţi)

Ma az írásbelivel kezdődött az általános- és középiskolai tanárok országos versenyvizsgája

Ennek nyomán foglalhatják el katedráikat azok, akiknek a legjobban sikerült a vizsgájuk. Az előzetes eredményeket július 19-én függesztik ki a tanfelügyelőségeken, illetve megtekinthetőek a http://titularizare.edu.ro honlapon. Az esetleges óvásokat személyesen, vagy elektronikus formátumban lehet eljuttatni a megyei tanfelügyelőségekhez július 19-én illetve 20-án. A végleges eredményeket július 27-én teszik közzé a tanfelügyelőségeken, illetve a hivatkozott honlapon. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR