2015. december 22

Klaus Iohannis: A decemberi forradalom hőseiről nem szabad soha megfeledkeznünk

Klaus Iohannis államfő fehér virágcsokrot helyezett el a Forrdalom téren található, az 1989. decemberi forradalomban életüket vesztett hősök tiszteletére állitott emlékműnél. Ez alkalommal arra ösztönözte a románokat, hogy soha ne feledkezzenek meg a 26 évvel ezelőtt tanusitott bátorságról és önfeláldozásról. Az 1989. decemberi forradalom hőseire katonai és vallásos ceremóniával emlékeztek meg a Román Rádiótársaság székhelye előtt található emlékműnél is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

A munkaügyi minisztérium az országos minimálbér növelését elemzi

A munkaügyi minisztérium az országos minimálbér növelése céljából a szociális partnerek által beterjesztett két javaslatot elemzi. A végső döntést az év végéig sorra kerülő kormányülésen hozzák meg, közölte Ana Costea tárcavezető. Az egyik javaslatot a szakszervezetek terjesztették be a minimálbér 1.200 lejre való növelésére, január elsejei hatállyal, mig a másik javaslat a munkáltatói szövetségtől származik, amely ugyancsak 1.200 minimélbér-emelést kér a kormánytól, valamint azt, hogy a ledolgozott nyolc órai munkaidőre számitott 1050 lej adómentes legyen egy ideig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Máramarosban a szálláshelyek több mint 80%-át már lefoglalták a karácsonyi és újévi vakációra

Máramarosban a szálláshelyek több mint 80%-át már lefoglalták a karácsonyi és újévi vakációra és a legnagyobb érdeklődést a románok tanusitották, közölte Victoria Berbecaru, az ANTREC faluturisztikai ügynökség máramarosi képviselője. A turisták főleg az Iza völgyében és Visóvölgyében található panziókat foglalták le az évi végi ünnepekre és minivakcióra. A szállás ára 80-140 lej között ingadozik , mig a karácsonyi ünnepi menű főleg disznóhús-készitményekből és hagyományos ételekből áll. Máramaros megyében csaknem 451 panzió, motel, szálloda és étterem működik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Az alkotmánybiróság felülvizsgálja a dohányzást korlátozó törvénytervezet ellen beterjesztett óvást

Az alkotmánybiróság január 27-én felülvizsgálja a dohányzást korlátozó törvénytervezet ellen 33 szenátor által beterjesztett óvást. A dohányzást zárt közterületekről kitiltó, múlt héten elfogadott törvénytervezet hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására lett volna szükség. A tervezetet a képviselőház december 15-én fogadta el és terjesztette, kihirdetés végett, az államfő elé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.22)