2020. szeptember 23

Ma döntést hozhat az Alkotmánybíróság a lakossági hitelek kamatainak korlátozásáról

A taláros testülethez a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be óvást azon törvénymódosítás ellen, amely arról rendelkezik, hogy a 15.000 lejnél kisebb értékű fogyasztási hitelek esetében a visszafizetendő összeg nem lehet nagyobb, mint a hitel kétszerese. Ugyanakkor a kamat éves mértéke nem haladhatja meg a Nemzeti Bank által a belső banki piac számára megállapított irányadó kamatot. A Mentsétek meg Romániát (USR) szerint az elfogadott törvénymódosítás populista és alkotmányellenes, ugyanakkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy véli, hogy a törvény célja az, hogy megállapítsa a kamatok felső határát, tekintettel arra, hogy a román állampolgárok fizetik Európában a legmagasabb kamatokat. (Rador Hírügynökség)

Közbeszerzési pályázatot írtak ki a Nagyszeben – Pitești, A 1-es autópálya leghosszabb szakaszára

A Cornetu – Tingveni szakasz 27 km hosszúságú. A munkálat értéke 5,3 – 5,8 milliárd lej, a befejezési határidő pedig 2025. Az ajánlatokat november 10-ig lehet benyújtani. A Nagyszeben – Pitești közötti autópályát öt szakaszra bontották, ezek közül jelenleg csak a Nagyszeben – Boiţa közötti szakaszon dolgoznak és tavasszal kezdik meg a munkát a Pitești – Curtea de Argeş szakaszon – tájékoztatta a közszolgálati rádiót Alexandru Lancuzov, riporter. (Radio România Actualităţi)

A gépjármű-vezetői jogosítványokkal foglalkozó igazgatóság 26 új alegységet nyitott meg ugyanannyi megyében

Az intézkedés célja az, hogy csökkentsék a zsúfoltságot, folyamatosabbá tegyék az ügyintézést. Eddig a gépjárművek forgalomba történő bejegyzése – amely a leginkább igényelt eljárás – kizárólag a megyeközpontokban történhetett meg. A most megnyitott irodák nem a megyeközpontokban vannak. Az ügyfélfogadás ezekben az alegységekben kedden és csütörtökön on-line előjegyzés nélkül történik – tájékoztatta a közszolgálati rádiót Alexandru Lancuzov, riporter. (Radio România Actualităţi)

Az ország közel 13.000 iskoláját minősítették a „zöld csoportba”, ami azt jelenti, hogy a diákok fizikailag is jelen vannak a tanórákon

Az Oktatásügyi Minisztérium 4400 iskolát a sárga csoportba sorolt, ami azt jelenti, hogy az elemi iskolások és az ötödik, illetve nyolcadik osztályosok személyesen vannak jelen a tanórákon míg a többi diákok és a középiskolások minden második héten mennek csak iskolába, a fennmaradó napokon az oktatás on-line folyik – tájékoztatta a sajtót a szaktárca. (Radio România Actualităţi)

A helyhatósági választások miatt a diákok három-négy napig nem látogatják az iskolákat

Bukarestben már holnap felfüggesztik az iskolák látogatását és csak a jövő héten, szerdán fognak visszatérni a diákok. Vidéken pénteken, illetve a jövő héten hétfőn és kedden fognak zárva tartani az iskolák. A látogatási szünet idején a tanítás távoktatásban (on-line) folyik majd. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy a hatóságoknak legyen idejük fertőtleníteni az iskolák helyiségeit úgy a szavazás előtt, mint azután. A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu elmondta, hogy nagyon kevés iskola van az országban, ahol nem alakítanak ki szavazóhelyiségeket. (Radio România Actualităţi)

Tegnap a parlament elfogadta a költségvetés módosításáról szóló törvényt

A törvényhozás beépítette a jogszabályba a Szociáldemokrata Párt (PSD) azon javaslatát, amelyik 40%-al emeli a nyugdíjpont értékét. Elfogadták továbbá a tanszemélyzet béremelését és azt, hogy a költségvetés másfél milliárd lejjel támogassa a helyhatóságokat. A jogszabálytervezetet 242 támogató, 147 ellenszavazattal és 11 tartózkodással fogadta el a két ház együttes plénuma. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) már korábban bejelentette, hogy a törvényt meg fogja óvni az Alkotmánybíróságon, (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR