2020. április 8

A mai napig 4761 személyt regisztráltak koronavírus-fertőzéssel

Közülük 528-at gyógyultnak minősítettek és elhagyhatták a kórházat. 209 koronavírussal fertőzött meghalt. A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának tegnapi tájékoztatása óta 344 új fertőzöttet regisztráltak. Az intenzív terápiás osztályokon jelenleg 162 személyt kezelnek.

Románia területén jelenleg 25.226 személy tartózkodik intézményes karanténban és 89.976-an otthoni elkülönítőben vannak, orvosi felügyelet alatt. Az elmúlt 24 órában 631 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 2505 a 0800800358-as zöld számra.

A Belügyminisztérium illetékes szervei eddig 335 bűnvádi feljelentést tettek a betegségek visszaszorítását célzó tevékenységek meghiúsításának vádjával, amely bűncselekményt a Büntetőtörvénykönyv 351-ik cikkelye első bekezdése alapján büntetik. A rendőrök az elmúlt 24 órában 6.690 személyt büntettek meg azért, mert nem tartották tiszteletben a kijárási korlátozásokat. Az így begyűjtött büntetések összértéke 14.923.477 lej. (Rador Hírügynökség)

Nyugdíjat kaphatnak a koronavírusban meghalt egészségügyi dolgozók gyerekei

Az erről szóló törvénytervezetet ma vitatja meg a Szenátus, amely távülést tart. Így a honatyák elektronikus eszközök révén vesznek részt a vitában és szavaznak. A jogszabály-tervezet szerint az elhunytak gyerekeit a szülő bérének 75%-val egyenlő nyugdíj illeti meg. Abban az esetben, ha az elhalálozott egészségügyi dolgozónak nem voltak gyerekei, s ő tartotta el szüleit, akkor a szülőket a gyermekeknek járó nyugdíj 50%-a illeti meg. A törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője kezdeményezte. (Rador Hírügynökség)

Közel egymillió egyéni munkaszerződést függesztettek fel Romániában a sürgősségi helyzet bevezetése óta

További 200.000 munkaszerződést pedig megszüntettek – ez derül ki a Munkaügyi Minisztérium nyilvántartásából. A feldolgozóiparban dolgozó munkavállalók egyéni munkaszerződései közül közel 300.000-et függesztettek fel. Őket a kereskedelemben, az autószervizekben, a szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozók követtek. Ami a megszüntetett munkaviszonyokat illeti, azok 38.000 kereskedelmi, 33.000 feldolgozóipari és 25.000 építőipari alkalmazottat érintenek. (Rador Hírügynökség)

Pénzpiaci szakemberek szerint a COVID – 19 világjárványnak a tőzsdékre gyakorolt negatív hatása túljutott a csúcson

Ugyanakkor az egészségügyi válság elmúltával nagyon fontosakká válnak az egyes országok, valamint a tőzsdéken jegyzett vállalatoknak a gazdasági mutatói. A Bukaresti Értéktőzsde on-line rendezvényén jelenlévő Alin Brendea – aki az egyik brókertársaság képviselője – úgy véli, hogy világszinten meg fog ismétlődni az, ami Kínában történt a koronavírus-válság lecsengése után. (Radio România Actualităţi)

Hozzávetőleg 19.500 román és külföldi állampolgár lépte át Románia határait az elmúlt 24 órában

Ezek közül mintegy 10.100-an jöttek be Romániába, közülük 6400-an Magyarország irányából érkeztek az országba. A határátkeléssel kapcsolatos formaságok intézése ilyenkor több időt vesz igénybe, tekintettel arra, hogy a szokásos eljáráson kívül a belépőknek saját felelősségükre nyilatkozatot kell tenniük az egészségi állapotukról, továbbá alá kell vetniük magukat a megyei egészségügyi igazgatóságok által kirendelt járványügyi szakemberek ellenőrzéseinek. Az egészségügyi szervek által elrendelt intézkedések után a beutazókat a rendőrség és a csendőrség kíséri el az intézményes karanténba, vagy az otthoni elkülönítőbe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador