2015. március 5

A parlamenti szakbizottság jóváhagyta a helyhatósági választásokra vonatkozó törvénykezdeményzést

A Választási Törvényt kidolgozó parlamenti bizottság jóváhagyta a helyhatósági választásokra, a politikai pártok létrehozására, a pártfinanszirozásra és a választási kampányokra vonatkozó törvénykezdeményezeséket. A képviselők és a szenátorok módositójavaslatokat terjeszthetnek be a törvénykezdeményezésekre, amelyeket a szakbizottság felülvizsgál, majd jóváhagyás végett a plénum elé terjeszt. A szakbizottság által jóváhagyott törvénykezdeményezések értelmében a polgármestereket egy fordulós szavazáson választják meg, mig a megyei tanácsok elnökeit titkos szavazással, a tanácsosok számának fele plusz egy jelenlétében. A választások lebonyolitása fölött az Állandó Választási Hatóság örködik. A politikai pártok három taggal is létrehozhatóak, mig a választásokon a szavazatok több, mint 3%-át megszerző jelölteket az állami költségvetésből finanszirozzák. „A jogszabály megszabja a kampányköltségek felső határát, az Állandó Választási Hatóság (AEP) pedig csak azoknak a pártoknak a számlákkal igazolt költségeit számolja el, amelyek megszerezték a voksok legalább 3 százalékát”, magyarázta Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

„Nem a legjobbak a fogvatartás körülményei Romániában”

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter elismerte, hogy nem a legjobbak a fogvatartás körülményei Romániában. „A meglévő helyiségek modernizálására, illetve új börtönök épitésére legkevesebb egymiliárd euróra van szükség. Bármennyire is meglegyen a politikai akarat, illetve a pénzforrás, egyik napról másikra képtelenség modernizálni a romániai börtönöket”, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Az SZNT a következő két évben sem szervezhet felvonulást Marosvásárhelyen

2016-ban és 2017-ben sem szervezhet március 10-én, Marosvásárhelyen tiltakozó felvonulást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Marosvásárhely polgármesteri hivatalának tömegmegmozdulások szervezésére vonatkozó kérelmeket vizsgáló szakbizottsága arra hivatkozott, hogy az SZNT által megjelölt felvonulási útvonalon felújítási munkálatokat fognak végezni az elkövetkező időszakban, és törvény tiltja, hogy építőtelepeken szervezzenek tömegmegmozdulásokat. Az MTI tájékoztatása szerint, az SZNT nevében eljáró Siculitas egyesület azért folyamodott a polgármesteri hivatalhoz már 2015 februárjában a 2016-os és a 2017-es rendezvények ügyében, mert az idei kérelmét többek között arra hivatkozva utasították el, hogy a tervezett felvonulás útvonalába eső helyszínen a húsvét előtti böjti szokásokkal kapcsolatos rendezvény megtartását engedélyezték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

„Folytonosságra van szükség a román és a magyar gyógyszerészképzésben”

Sorin Mihai Câmpeanu román oktatásügyi miniszter szerint folytonosságra van szükség a marosvásárhelyi román és magyar gyógyszerészképzésben. A miniszter nyilatkozata azt követően hagzott el, hogy részt vett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusának ünnepi ülésén, melyet az intézmény megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartottak. Az MTI információ szerint, Sorin Mihai Câmpeanu meggyőződését fejezte ki, hogy mind a román, mind pedig a magyar nyelvű gyógyszerészeti szakra tarthatnak nyáron felvételi vizsgát. Úgy vélte, jelenleg, az idő szorításában ez csak az egyetem által javasolt megoldással, a román és a magyar gyógyszerészeti képzés közös akkreditációjával lehetséges.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.05

Rozalia Gănciulescu