2015. február 18

A képviselőhát megvitatta a Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű liberális bizalmatlansági inditványt

A képviselőház szerdai ülésén megvitatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű bizalmatlansági inditványát, amelyet Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen nyújtott be. A liberálisok a munkaügyi felügyelőségek felszámolására vonatkozó sürgösségi kormányrendelet hatálytalanitását kérték. A munkaügyi felügyelőségek megszüntetése, véleményük szerint, csak ösztönzi az adócsalást.Visszavágásukban a szociáldemokraták kijelentették, hogy nincs szó a felügyelőségek felszámolásáról, hanem két intézmény – a Munkaügyi Felügyelőség és az Országos Szociális Kifizetési és Szociális Felügyelet Ügynöksége – összevonását tervezik az ellenörzés hatékonyságának növeléséért. „Az átszervezés alá vetett intézmények alkalmazottjai nem veszitik el munkahelyüket, hanem átveszi őket az Országos Munkaügyi Felügyelőség és Szociális Biztonság Ügynöksége”, hangsúlyozta Rovana Plumb. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Az új Adóügyi Törvénykönyv és az új Adóügyi Eljárási Törvénykönyv tervezeteibe foglalt fotnosabb előirások

A kormány a hozzáadottérték-adó (TVA) 6%-al való csökkentését javasolta 2018-ig, amelyet, a tervek szerint, két szakaszban valósitanak meg: 2016-ban a TVA 20%-os, mig 2018. január 1-től 18%-os lesz.Ez az egyik legfontosabb, az új Adóügyi Törvénykönyv tervezetébe foglalt előirás. E tervezetet, amelyet szerdán, első olvasásban a pénzügyminiszter ismertette, más fontosabb, dij- és adómódositásokat is tartalmaz. A kormány az új Adóügyi Törvénykönyv és az új Adóügyi Eljárási Törvénykönyv tervezeteiben összesen 600 kiegészitő és módositó előirást javasolt. A tervezeteket egy hónapon át megvitatás alá bocsátják, majd a szakminisztériumok jováhagyása után megküldik a Parlamentnek, mondotta Victor Ponta miniszterelnök, reményének adva hangot, hogy a törvényhozó fórum a tavaszi ülésszak végéig jóváhagyja, hogy 2016. január 1-től hatályba lépjen e két dokumentum.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.18)

Simona Maya Teodoroiu igazságügyi államtitkárt választották meg alkotmánybirónak

A szenátus szerdai ülésén Simona Maya Teodoroiu igazságügyi államtitkárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét, választották meg alkotmánybírónak. A kilenctagú taláros testületbe új tagot kellett választani, mivel Toni Greblă alkotmánybiró két héttel ezelőtt lemondott hivataláról. Toni Greblă-t befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).Teodoroiu megválasztása azt jelzi, hogy a kétkamarás román törvényhozás felsőházában továbbra is többségben van a Victor Ponta kormányfőt támogató koalíció.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

A román cégeket ösztönözni kell, hogy több pénzt forditsanak kutatásra-fejlesztésre

A román cégeket ösztönözni kell, hogy több pénzt forditsanak kutatásra-fejlesztésre, hogy ezáltal hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez, vélekedett Carmen Marcus, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének gazdaságpolitikai elemzője.Mint rámutatott, Románia jelenleg a legutolsó helyeken szerepel Európa viszonylatában, a kutatásra és fejlesztésre forditott kiadások szempontjából, amely mindössze 0,42%-nak felel meg a GDP-ből. A cél az, hogy az emlitett kiadások GDP-hez viszonyitott aránya 2016-ig elérje a 2%-ot, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Új kormánya van Moldova Köztársaságnak

A moldáv parlament szerdán 60 szavazattal (a 101 leadott szavazatból) jóváhagyta az új kormányt, amelyet Chiril Gaburici vezet. Az új kabinetet a liberális-demokraták, a demokraták és a kommunisták támogatták. Az új kormányban megválasztották az előző, a Iurie Leancă vezette kormány minisztereinek nagyrészét, közölte a Kisinyóv Rádió. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.18)

Rozalia Gănciulescu