2024. február 26.

Elszámoltatnák a miniszterelnököt

Hétfőn a szenátus vezetősége megvizsgálja az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon kérését, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök jelenjen meg a parlamentben a jövő hónap elején, hogy magyarázatot adjon az infláció mértékére és a gazdasági növekedés lassulására. Az ellenzéki párt a legfrissebb európai statisztikai adatokra hivatkozott, amelyek szerint hazánkban az éves inflációs ráta januárban 7,3% volt, ami a legmagasabb a tagállamok között, és több mint kétszerese az uniós átlagnak. A költségvetési hiány és a folyó kiadások fedezésére felvett hitelek mértéke szintén az ellenzék által említett problémák közé tartozik, amelyre magyarázatot követel a mezőgazdasági minisztertől. Florin Barbut is beidézték a szenátusba, hogy ismertesse, milyen mértékben oldották meg a januárban tiltakozó gazdák követeléseit, az Unirea Kereskedőház helyzetével, az Ukrajnából érkező gabona tranzitjával, a saját márkás termékek boltokból való kivonására vonatkozó javaslattal és az APIA vezetőjének elbocsátásával kapcsolatos kérdéseket. (RADOR – Románia Rádió)

Eltörlik a betegszabadság idején folyósított támogatásra kivetett adót

A képviselők csütörtökig még módosító indítványokat nyújthatnak be a betegszabadság idején az alkalmazottaknak járó javadalmazásra kivetett tíz százalékos adó eltörlését előíró sürgősségi kormányrendelethez, amelyet tavaly év végén fogadott el a kormány. A korábbi intézkedést bírálták a betegszervezetek képviselői és az ellenzék, akik az általuk betegségadónak nevezett adó eltörlését követelték. A szenátus már módosította a rendeletet, és megszavazta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) változatát, amely bizonyos kategóriákat, például a rákos betegeket vagy a gyermekgondozási szabadságon lévő anyákat mentesíti az adó alól. A szavazás most a képviselőházban várható, de addig is a kormány egy ugyanilyen célú sürgősségi rendeletet készít elő. (Radio România Actualităţi)

Ismét tiltakoznak a taxisok

Bukarest és több megye taxisofőrjei mától szerdáig tüntetnek, többek között az Alkotmány téren. A tiltakozást ma 800, kedden és szerdán pedig 1800 gépkocsi számára szervezik. A taxisok elégedetlenek az alternatív személyszállítás jelentette konkurencia miatt, és egységes szabályozást követelnek a személyszállításra, függetlenül attól, hogy az a taxivállalatok vagy az internetes platformok úgynevezett „utazásmegosztó” szolgáltatásai révén történnek. A fővárosi tiltakozás helyszínén, az Alkotmány téren közlekedési rendőrök irányítják majd a forgalmat, de ma nem lesz útlezárás. (Radio România Actualităţi)

Politico: Klaus Iohannis indulni kíván a NATO-főtitkári tisztségért

Románia csütörtökön arról tájékoztatta szövetségeseit, hogy Klaus Iohannis elnök fontolgatja, hogy az éllovas Mark Rutte mellett indul a legfőbb NATO-pozícióért – írta a tekintélyes portál brüsszeli kiadása.
Iohannisnak ez az utolsó pillanatban hozott döntése akkor született, amikor az elmúlt 24 órában a 31 országot tömörítő szövetség legbefolyásosabb országai már Rutte támogatását fejezték ki. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közölte, hogy a lemondott holland miniszterelnököt támogatják a NATO következő vezetőjének kinevezésében.
Körülbelül tíz ország még nem döntött, köztük néhány kelet-európai ország, amelyek az Oroszország-szkeptikus Romániával együtt osztoznak a stratégiai félelmekben, de nehezen képzelhető el, hogy szembemenjenek a Joe Biden amerikai elnök által preferált jelöltel
Két, a fejleményeket ismerő NATO-diplomata megerősítette Románia szándékát a Politico című lapnak. A Bloomberg hírügynökség említette elsőként Iohannis lehetséges indulását a tisztségért. Román tisztviselők nem kommentálták az információt.
„Az egyes tagállamok misszióin keresztül a szándékokat és javaslatokat informálisan továbbítják a NATO-nak” – mondta egy kormánytisztviselő a helyi médiának.
A román elnöki hivatal nem kívánt magyarázattal szolgálni ez ügyben. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin