2023. január 27

A kormány egyelőre nem szabályozza az üzemanyagok árát

A kormány akkor vezeti be újra az üzemanyagár-kompenzációt, „ha a helyzet fenntarthatatlanná válik az emberek és a gazdaság számára”, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a kormány korábban is a gazdaság alakulásának függvényében hozta meg döntéseit, és akkor lépett közbe, „mikor a helyzet elviselhetetlenné vált, de jelenleg nem indokolt az üzemanyagár-kompenzáció ismételt bevezetése”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

A múlt hónaphoz képest a benzin átlagára 9,5 százalékkal, mig a gázolaj ára 8 százalékkal emelkedett

A benzin átlagára 9,5 százalékkal, mig a gázolaj ára 8 százalékkal emelkedett a múlt hónaphoz képest. Bukarestben a normál benzint 6,55-6,65 lejért, mig a gázolajat 7,69-7,78 lejért árulják. Ebben az időszakban Románia az első helyen áll az EU-ban a legolcsóbb benzint kínáló országok listáján, a gázolaj árát tekintve pedig a harmadik helyet foglalja el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

A holokauszt áldozataira emlékeztek a bukaresti Kórus Templomban

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a bukaresti Kórus Templomban emlékeztek meg a holokauszt áldozataira, 78 évvel az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor felszabadulása után. A holokauszt áldozataira emlékező szertartás a Kórust Templomon kívül, a szabadban, a zsidóság számára fontos imahely udvarán kezdődött, ugyanis itt található a holokauszt hatmillió áldozatának szentelt hétkarú gyertyatartó formájú emlékmű. Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, az állami intézmények számos képviselője, a diplomáciai testület és különböző felekezetek képviselői, valamint a bukaresti zsidó közösség tagjai. Az államelnököt Sergiu Nistor elnöki tanácsos kéviselte.
Megjegyzendő, hogy az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

A romániai panellakások az elmúlt 8 évben közel 50%-kal drágultak

Egy vevő most egy szobával kevesebb lakást engedhet meg magának 2015-höz képest. Az imobiliare.net platform által összegyűjtött adatok szerint a régi, 1977 előtt épült lakások drágábbak lettek, mint az újak. A panellakások esetében a bukaresti épületeknél 38 százalékos, az ország többi részén pedig 52 százalékos a növekedés. A dráguláshoz hozzájárult a nagy kereslet, a növekvő gazdaság és a jelzáloghitelekhez való könnyebb hozzáférés. Így a fővárosban egy garzonlakás most átlag 52 ezer euróba, egy kétszobás panellakás pedig 80 ezer euróba kerül. A háromszobás lakások pedig már átlépték a 100 ezer eurós lélektani küszöböt, de erősen megdrágultak a villák és a kertes házak is, ezek jelenleg átlag 170 ezer euróba kerülnek. A bérleti díjak is nőttek az elmúlt 8 évben, de nem annyira. A szakemberek szerint aki 2015 és 2023 között albérletben élt, ebben az időszakban könnyen kifizethette volna a lakás értékét, amelyben lakott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.27)

A használt háztartási gépek és elektromos készülékek felújíthatók és újra forgalomba hozhatók

A használt háztartási gépek és elektromos készülékek előzetes felújítás után újra forgalomba helyezhetők. Az intézkedést, amely a hulladékok értékesitésére vonatkozó európai irányelvhez igazodik, az Országgyűlés tavaly elfogadott törvénye értelmében tavasszal ültetik gyakorlatba. A kezdeményezők szerint az új szabályozás azoknak is segítséget jelent, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új termékeket vásároljanak. A használt háztartási gépeket, elektronikai eszközöket mostanig nyersanyag-nyerés céljából hasznositották újra, de az új törvény értelmében, amelyet márciustól helyeznek hatályba, visszakerülnek a piacra újrafelhasználás érdekében. Igy, az újrahasználatra kész elektromos és elektronikus berendezések már nem szerepelnek hulladékként és felújított készülékként értékesíthetők vagy adományozhatók a fogyasztóknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.27)

Rozália Gănciulescu