2023. április 12

Az „Egészségügyi Szolidaritás” Szövetség felhívást intézett a kormányzókhoz

Az „Egészségügyi Szolidaritás” Szövetség úgy véli, nem lehet tárgyalni a bértörvény módosításáról, amely az egészségügyi dolgozók jövedelmének csökkentését eredményezi. A szövetség képviselői szerint a munkavállalók természetes és jogos elvárása, hogy olyan jövedelemnövekedést érjenek el, amely legalább fedezi az infláció mértékét. Tekintettel arra, hogy a kormány napirendjén szerepel egyes költségvetések esetleges csökkentésének megvitatása, az „Egészségügyi Szolidaritás” arra kéri a kormányzókat, hogy az egészségügyet ne sorolják azon ágazatok közé, amelyeket költségvetési megszorításoknak vetnek alá. A szövetség képviselői emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium már véglegesítette az egészségügyi dolgozók béréről szóló új törvényjavaslatot, amely az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) meghatározott kereteken belül rendezi a problémát. A törvénytervezetet egy munkacsoport dolgozta ki, amelyben részt vettek az „Egészségügyi Szolidaritás” Szövetség szakértői is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

A februári nettó átlagkereset elérte a 4 270 lejt

A februári nettó átlagkereset elérte a 4 270 lejt, ami több mint 16 lejes, azaz 0,4%-os növekedést jelent, derül ki az Országos Statisztikai Intézet által szerdán közzétett adatokból. A legnagyobb nettó keresetet  most is, mint mindig, az informatika területén regisztrálták és ez több mint 10 000 lejnek felelt meg, mig a legalacsonyabbat a szállodák és éttermek könyvelték el, itt a nettó átlagkereset 2 355 lej volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

A Jobboldal Ereje Párt és a Mentsük meg Romániát Szövetség egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújt pe Petre Daea ellen

A Jobboldal Ereje Párt és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújt pe Petre Daea mezőgazdasági miniszter ellen. A két párt honatyái azzal vádolják a minisztert, hogy tudatosan teszi tönkre a román mezőgazdaságot. „Ezt láthatják az emberek azokon a piacokon, ahol az elmúlt 30 évben a legmagasabbak az árak”,  mondotta az USR-frakció vezetője, Ionuţ Moşteanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Thierry Breton belső piacért felelős európai biztos Nicolae Ciucă miniszterelnökkel találkozott

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton, Romániában tartózkodik, ahol két hadifelszerelést gyártó üzemet és az Európai Kiberbiztonsági Kompetencia Központ leendő központját tekinti meg, amelyet május 9-én, Bukarestben nyítanak meg. Az európai biztos szerda délelőtt Nicolae Ciucă miniszterelnökkel találkozott. A felek megvitatták Románia szerepét az európai védelmi kapacitás erősítésében, valamint azt, hogy hogyan lehet tovább támogatni Ukrajnát és Moldova Köztársaságot. A megbeszélések másik témája Románia schengeni övezethez való csatlakozása volt, és ezzel kapcsolatosan Nicolae Ciucă miniszterelnök kifejtette, hogy „nem csak az állampolgárok, hanem a vállalkozások és szolgáltatások szabad mozgásáról is szó van”, áll a közös sajtónyilatkozatban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Nicolae Ciucă miniszterelnök költségvetési kiadásokat csökkentő intézkedések előterjesztését kérte a miniszterektől

Jövő héten, az ortodox Húsvét után lesz kész a közkiadások reform-projektje, közölte Adrian Câciu pénzügyminiszter. Addig is várhatóan a kormány tagjai a szerdai ülésen ismertetik a felelősségi körükhöz tartozó kiadáscsökkentésekkel kapcsolatos szándékaikat. A kiadásokat 20 milliárd lejjel kell csökkenteni az év végéig, de ez nem érinti a költségvetési dolgozók bérét vagy a beruházásokat.
Nicolae Ciucă miniszterelnök arra kérte a minisztereket, hogy terjesszék elő a költségvetési kiadások csökkentésére hivatott intézkedéseket, amelyeknek nem kell kiterjedniük a fizetések csökkentésére és a beruházásokról való lemondásra. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az adóbeszedésen javítani óhajt, nem pedig emelni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.12)

Rozália Gănciulescu