2014. szeptember 23

A kormány eltörölte a 2009-es megszorító intézkedések többségét

A kormány hétfőn eltörölt több megszorító intézkedést, amelyeket 2009-ben hozott az előző jobbközép bukaresti kabinet. A hétfői kormányülésen úgy döntöttek, hogy feloldják azt a tiltást, amely művészek, sportolók és tudósok érdemjuttatására vonatkozott. Ezeket a juttatásokat az Emil Boc vezette volt jobbközép kormány függesztette fel. Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a kormányülés után bejelentette, hogy a mintegy 1650 érintett személy három minimálbérnyi havi juttatásra jogosult az érdemjuttatás folyósítása révén.

A kormány arról is döntött, hogy a kabinet tartalékalapjából fizetik ki a pedagógusoknak azokat az elmaradt juttatásokat, amelyek folyósítására bírósági ítélet kötelezi a román államot, így az érintettek rövidebb idő alatt megkaphatják pénzüket az eddigi tervekhez képest. A kormány elfogadta hétfőn azt a sürgősségi rendeletet is, amely felfüggeszti a hazai kitermelésű gáz árának liberalizálását a lakossági fogyasztók számára. Ezzel a kormány 2018-tól 2021 közepéig tolta ki a gáz árának liberalizációját. Október 1-től 3 százalékkal kellett volna emelni a lakossági fogyasztói gázárat a korábbi tervek szerint.

Nem szavazta meg a parlament a bizalmatlansági indítványt

Nem szavazta meg a parlament hétfőn a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) bizalmatlansági indítványát. Az ACL azzal vádolta meg az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, hogy a kormány több sürgősségi rendeletével választási csalást készített elő. A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről csak Victor Ponta pártelnök szólalt fel a bizalmatlansági indítvány vitájában és elutasította az ellenzéki vádakat. A kormánypártok törvényhozói nem vettek részt a bizalmi voksoláson. Az indítvány 154 támogató voksot kapott, míg a kormány menesztéséhez a törvényhozók több mint felének szavazatára, vagyis 288 voksra lett volna szükség. Kelemen Hunor benyújtotta hétfőn a Központi Választási Irodához az államelnök-választáson való indulásához szükséges iratokat

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke benyújtotta hétfőn a Központi Választási Irodához (BEC) az államelnök-választáson való indulásához szükséges iratokat, és leadta a jelöltségét támogató csaknem 270 ezer aláírást. A novemberi romániai elnökválasztáson azok indulhatnak, akiknek a jelöltségét legalább 200 ezren támogatják. Az aláírások iktatása után Kelemen Hunor azt mondta: Romániának az oktatásra, kultúrára, kutatásra, és infrastruktúra kell kiemelt figyelmet fordítania, hogy megerősödjék, és meghatározó szerepet játszhasson a térségben és az Európai Unióban. Hozzátette: a kampányban a romániai magyarság sajátságos érdekeit is fel akarja mutatni. A politikus elhárította azt az újságírói kérdést, hogy kit támogat a választás második fordulójában.  „Azt a kishitűséget kell legyőzni, hogy a második fordulóba az RMDSZ jelöltje nem juthat be. Ha ez mégsem sikerül, akkor majd a két forduló között lesz itt az ideje erről dönteni” – mondta az RMDSZ államfőjelöltje. Kelemen Hunor az ország fejlődéséről, a magyarság jövőjéről és törekvéseiről fog beszélni az államelnök-választási kampányban, ugyanakkor kerülni fogja a személyeskedő vitákat – mondta az Országos Választási Irodában, és hozzátette, kampánya kulcsszava és vezérelve a „tisztelet” lesz.

Teodor Meleşcanu beszállt a választási küzdelembe

Közel 400 ezer támogatói aláírással szállt be az elnökválasztási küzdelembe Teodor Meleşcanu. A Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) hétfőn lemondott igazgatója kedden benyújtotta a támogatói íveket a Központi Választási irodához. Teodor Meleşcanu nem adott magyarázatot arra, hogy miként tudott összegyűjteni rekordidő alatt ilyen nagy számú aláírást. Közölte, hogy indulásával semmilyen törvényt nem szegett meg. Ugyanakkor biztosította a közvéleményt arról, hogy a romániai titkosszolgálatok nem avatkoznak be a politikai küzdelmekbe. Meleşcanu helyét a SIE élén ideiglenesen eddigi helyettese, Silviu Predoiu tábornok vette át. Az alkotmány szerint a szolgálat igazgatóját az államfő nevezi ki. Victor Pont kormányfő korábban kijelentette: a mandátuma végén járó Traian Băsescunak „semmilyen legitimitása nincs” az új igazgató kinevezésére.

Leadta a támogatói íveket Szilágyi Zsolt

Kedd délután az Erdélyi Magyar Néppárt tisztségviselői leadták a bukaresti Központi Választási Bizottságná a Szilágyi Zsolt államelnökjelölt indulásához szükséges több mint 200.000 támogatói íveket. Szilágyi Zsoltal jelen vot Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Zakariás Zoltán kampányfőnök. Miután a bizottsági elnök jelenlétében prezentálták az íveket, Szilágyi Zsolt elmondta: a kampány során Erdélyt és az erdélyi magyarokat kívánja képviselni. Az EMNP államelnökjelöltje hozzátette, tisztában van azzal, hogy pártja az egyetlen olyan regionális párt, mely regionális programmal készül a novemberi választásokra, kampányának kulcsszavai pedig az autonómia, a föderalizmus, a regionalizmus és a szubszidiaritás lesznek. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a Néppárt a választások második fordulójában nem fog olyan jelöltet támogatni, aki tagadja Székelyföld létét, támadja a székely zászlót, s akinek kormányzása alatt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen magyar nyelvű képzése veszélybe került.

Csökkent a romániai munkanélküliség

A második negyedévben 6,7 százalékra csökkent Romániában a munkanélküliségi ráta – közölte kedden az országos statisztikai intézet. Az első negyedév végén még 7,2 százalék volt az arány. A férfiak körében magasabb, 7,4 százalék volt az állástalanok aránya, a nők körében pedig 5,9 százalék. A 20 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsági aránya 66 százalék volt, ami négy százalékponttal marad el a Románia által az Európai Unióval szemben vállalt 70 százaléktól. A második negyedévben az ország aktív lakossága 9 millió 302 ezer volt, ebből 8 millió 678 ezer személy dolgozott, az állástalanok száma 624 ezer volt.

Andrei Demény