2022. június 2

Áprilisban több mint 47 százalékkal nőtt az ipari termelési index a tavalyi év hasonló időszakához képest

Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet. Az ipari termelékenységi index (IPI) az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés változását mérő mutató, amely a termelési volumenindex és a létszámindex hányadosa. A legnagyobb növekedést a kitermelőiparban mérték, 147 százalékot, de jelentősen – közel 137 százalékkal – emelkedett ez az érték az elektromos áram és a hőenergia értékesítésének, a gáz, meleg víz és légkondicionálás szolgáltatásának területén. (Radio România Actualităţi)

Júliusban 700 lejes egyszeri támogatást adnának a kisnyugdíjasoknak

Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet szerepel a mai kormányülés napirendjén. A pénzt azok kapnák, akiknek havi 2000 lejnél kisebb nyugdíjuk van. A támogatásból az állami nyugdíjrendszerhez tartozók, a katonai nyugdíjjal rendelkezők és a különleges jellegű javadalmazások kedvezményezettjei részesülnének. (RADOR Hírügynökség)

Helyreállt a közlekedés a Bukarest – Konstanca autópályán található Brăneşti-i hídon

A több hete tartó munkálatok véget értek és a közlekedés mindkét irányban zavartalan – közölte ma a közszolgálati rádió.
Továbbra is forgalomkorlátozás van érvényben a szóban forgó autópálya két másik pontján, a Feteşti – Cernavodă dunai híd teljes felújítása miatt. (Radio România Actualităţi)

Felavatták a Tamási Áron mozdonyt, amelyik a csíksomlyói zarándokvonatot fogja húzni

Felavatták szerdán a budapesti Keleti pályaudvaron a csíksomlyói búcsúba pénteken induló zarándokvonatokat húzó Tamási Áron-mozdonyt – számol be az MTI. A mozdonyt a Tamási Áron-emlékévhez csatlakozva nevezték el az erdélyi íróról, születésének 125. évfordulója alkalmából.
A tervek szerint a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz június 3-án, péneken kora reggel indul a Budapestről, mindkét zarándokvonatot a Tamási Áron-mozdony húzza.
A Csíksomlyó Expressz eredetileg Szombathelyről kezdi meg az útját, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Ott a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdélybe. (RADOR Hírügynökség)

Egyszerűsítették a mezőgazdasági támogatás igénylését Háromszéken

Egyszerűsítette a mezőgazdasági támogatások igénylését a Kovászna megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) – közölte ma a sajtóval Marius Popică igazgató, aki célként fogalmazta meg, hogy abban segítsék a gazdákat, hogy minél több pénzt vonzzanak és az úgy legyen felhasználva, hogy minél kevesebbet kelljen tőlük büntetésként visszavonni.
Az APIA átveszi az előző év adatait és ha az adott gazda esetében semmi nem változott, akkor elég ha személyesen vagy elektronikusan aláír egy erről szóló nyilatkozatot. Ha viszont év közben változás történt a gazdaságban akkor elég a polgármesteri hivatal gazdalajstromában frissíteni az adatokat és az igazolást onnan küldik az APIA-hoz, miközben az állatok adatbázisát megkapják az állategészségügyi igazgatóságtól. A hatóság korszerű, szatellites rendszeren keresztül tudja ellenőrizni minden földterület állapotát és azt, hogy a gazdák eleget tesznek-e a feltételeknek. Az igazgató szerint június 6. után kezdődik terepen az ellenőrzés, szúrópróbaszerűen.
A mezőgazdasági támogatások kifizetése idén október 15-én kezdődik. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin