2023. november 28.

A hagyományos Bukovina-nap alkalmából Suceava központjában ma több rendezvényt is tartanak

Így például a város központjában megnyílik a karácsonyi vásár, felkapcsolják az ünnepi fényeket és koncerteket szerveznek. Bucovina Romániával való egyesülésének 105. évfordulója alkalmából pedig ma Suceava Megye Tanácsának emlékülésével nyitja meg újra kapuit a Dornavatrai Fürdő Kaszinó. Az 1896 és 1898 között, egy bécsi építész tervei alapján épült, műemléknek számító kaszinó 2019-ben kezdte meg teljes felújítását és konszolidálását, a munkálatokat egy ötmillió eurós európai projektből finanszírozták – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Mihaela Buculei, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő hétfőn továbbította Alina Gorghiu igazságügyi miniszternek két volt egészségügyi miniszter elleni vádemelési kérelmeket

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azzal vádolja Vlad Voiculescut és Ioana Mihăilăt, hogy Florin Cîțu volt miniszterelnökkel együtt hivatali visszaélést követtek el a világjárvány idején az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. Utóbbi ügyvédjei kíséretében hétfőn ment a jogi bizottsághoz, hogy betekintsen az aktájába. Florin Cîțu, aki jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora, azt mondja, arra fogja kérni párttársait, hogy szavazzák meg a mentelmi jogának felfüggesztését. A szenátus szerdán dönt arról, hogy helyt ad-e a DNA kérésének, hogy bűnvádi eljárás induljon Florin Cîțu ellen, akit a COVID elleni vakcinaügyben hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolnak. (Radio România Actualităţi)

Drágulhat a villanyáram

A villamosenergia-elosztási díjak január 1-jétől 6%-kal emelkedhetnek – mondta Gabriel Andronache, a Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. A tisztségviselő szerint az elosztók magasabb árakat követelnek, mert a fotovoltaikus napelemekkel villamos-energiát termelők nyomást gyakorolnak rájuk. Ilyen körülmények között az elosztók nem tudják megtéríteni az energiatermelésbe való befektetéseiket, és nem kevesebb áramot juttatnak a hálózatba. Ugyanakkor az ANRE alelnöke szerint a helyzet elkerülhető lett volna, ha az elosztó társaságok időben és szakaszosan beruházásokat hajtottak volna végre a villamosenergia-átviteli hálózatba. (Radio România Actualităţi)

Ismét jön a rossz idő

A meteorológusok újabb figyelmeztetést adtak ki: viharokra kell számítanunk. Ma reggel sárga színű figyelmeztető jelzést adtak ki erős szélre, hóviharra és erős havazásra. Ez holnap reggel 8 óráig a hegyvidéki területeket érinti, különösen a magashegységeket, ahol újabb hó fog lerakódni, a széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométeres sebességet, és a látótávolság is csökken.
Ugyanezek a jelenségek, de nagyobb intenzitással, a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban is előfordulnak majd – a narancssárga kód egy óra múlva lép életbe, és 23:00 órakor veszti el érvényességét. 14:00 órától Konstanca és Tulcea megyét erős szél fog fújni – itt holnap reggelig sárga kód lesz érvényben.

Forgalomkorlátozások a Zsil-völgyében és Bukarestben

A meteorológusok azt is megjegyzik, hogy Dél-Bánátban, Délnyugat-Erdélyben és Kelet-Munténiában is erős, általában 45-50 km/h-s széllökések lesznek. (Radio România Actualităţi)
A 66-os országutat a Zsil-völgyében ma 10-15 perces időközönként lezárják, hogy a veszélyes sziklákat eltávolítsák a lejtőről. A munkálatokat Gorj megyében Bumbești Jiu és Petrozsény között végzik, míg Bukarestben a főváros északi részén tucatnyi utcát és sugárutat zárnak le délig a nemzeti ünnepi felvonulás próbái miatt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin