2020. július 6

A szociáldemokraták támogatják a koronavirus leküzdésére hivatott, tudományos adatokkal alátámasztható intézkedéseket

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamentben támogat minden olyan intézkedést, amely a koronavirus leküzdésére hivatott és tudományos adatokkal alátámasztható. Lucian Romaşcanu, a párt szóvivője leszögezte, hogy az alkotmánybiróság döntése értelmében módosul a házi és intézményes karanténra vonatkozóan kormány által előkészitett
törvénytervezet. „Nem lehet eltekinteni a gazdasági tevékenység felújitását akadályozó, túlzott intézkedésektől. A koronavirus létezik és ez ellen zárt térségben arcmaszkkal és fizikai távolságtartással védekezhetünk”, fűzte hozzá a szóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Az idei érettségi vizsgára jelentekzők 64,5%-nak sikerült a vizsga

A kontesztációk elbirálása után összeállitott végleges adatok szerint az idei érettségi vizsgára jelentkezők 64,5%-nak sikerült a vizsga.Összesen 147.794-an vettek részt az érettségin, ebből 95.399-en vizsgáztak sikeresen. A speciális érettségi vizsga július 6-án
kezdődik, erre 141 fiatal iratkozott fel. Ugyanakkor hétfő az utolsó nap, amikor beiratkozhatnak valamelyik liceumba az országos felmérőn ötösnél nagyobb vagy ezzel egyenlő jegyet szerzett nyolcadikos végzősök.A számitógépes elosztásra július 10-én kerül sor és az eredményeket a admitere.edu.ro honlapon közlik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

A kormány elfogadta a közegészségügyi intézkedésekről szóló törvényterveztetet

Törvénytervezetet fogadtak el a hétfői rendkivüli kormányülésen a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről miután egy alkotmánybírósági határozat nyomán múlt héten megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja. A törvénytervezet értelmében a járványügyi operatív törzs elrendelheti a karantént a járvány sújtotta
országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyek számára. A jogszabálytervezet jogalapot teremt a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére. A tervezetet a parlamentnek is el kell még fogadnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

A román külügyminisztérium folytatja a párbeszédet az athéni hatóságokkal

A román külügyminisztérium folytatja a párbeszédet az athéni hatóságokkal a várakozási idő csökkentéséért azon román állampolgárok számára, akik a Kulata- Promahonas határátkelőnél próbálnak Bulgáriából Görögországba jutni. A minisztérium megjegyzése szerint, a görög hatóságok előzetes értesités nélkül módosithatják Görögország területére való belépés feltételeit a koronavirussal-fertőzöttek számának függvényében. Románia szaloniki Főkonzulátusa szerint hétfő délután három kilóméteres sor torlódott fel a Kulata határátkelőig, mig a várakozási idő másfél óra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Egyik magyarláposi vállalat nemsokára 30 millió arcmaszkot gyárt

Egyik magyarláposi (Târgu Lăpuș) vállalat nemsokára 30 millió arcmaszkot gyárt havonta. A vállalat már négy hónapja gyárt kis mennyiségben egészségügyi eszközöket. A védelmi minisztérium szakemberei által tesztelt és jóváhagyott új védőmaszk darabja 60 bani lesz 10 millió maszkvásárlás esetén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Gănciulescu Rozália