2021. november 19

Hétfőre várja Iohannis az elnöki palotába a parlamenti pártok vezetőit

Klaus Iohannis államfő hétfőre várja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártok küldöttségeit – közölte az államelnöki hivatal. A tájékoztatás szerint az alkotmány 85. és 103. cikkelye alapján Klaus Iohannis a Cotroceni-palotába hívja a parlamenti politikai alakulatok vezetőit a miniszterelnök-jelölt kinevezése érdekében. Iohannis hétfőn 12 órakor a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőivel, 12:30-kor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) küldötteivel, 13 órakor a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőivel és 13:30-kor a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőivel tárgyal. Az államfő november 4-én úgy nyilatkozott, hogy csak akkor hívja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártokat, amikor kialakul a kormány beiktatáshoz szükséges parlamenti többség. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Lesz nyugdíj- és béremelés, de luxusadó nem

A minimális nyugdíj 200 lejes megemelésében, a minimálbér és a gyerekpénzként emlegetett családi pótlék növelésében egyezett meg többek között a Nemzeti Liberális Párt (PSD) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön, a kormányalakítási tárgyalások szociális ügyeket érintő kérdései során – számolt be politikai forrásokra hivatkozva a román média. Az úgynevezett szociális csomag fontos fejezete volt a két párt kormányalakítási tárgyalásainak, és a hírek szerint a PNL-nek sikerült meggyőznie a baloldalt, hogy elálljon az úgynevezett luxusadó bevezetésének a szándékától. Arról viszont egyezmény született, hogy január elsejétől a 4000 lejt meghaladó nyugdíjakra 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot vetnek ki. A kisnyugdíjasoknak pozitív hír, hogy szintén a jövő évtől a jelenlegi 800 lejről 1000 lejre emelnék a minimális nyugdíjakat, illetve azok, akiknek a nyugdíja 1600 lejnél kevesebb, januárban egy 1200 lejes, egyszeri támogatást kapnak majd, kompenzálandó az ugrásszerűen megnőtt energiaárakat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Koronavírus Romániában: Háromezer alá csökkent az új esetek száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 2889 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, ugyanakkor 281 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 27 haláleset korábban következett be. A 281 halálos áldozat közül 249-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 261-nek volt valamilyen társbetegsége. A 32 beoltott áldozat 40 és 49 év közötti, illetve 80 éven felüli volt, és mindegyiknek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

A vészhelyzeti bizottság engedélyezné a tömegrendezvényeket a román nemzeti ünnepen

A december elsejei román nemzeti ünnepen engedélyezik a fővárosban a maximum 400, a megyeszékhelyeken pedig a legtöbb 200 fős rendezvényeket – áll az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteki határozattervezetében. A ceremóniák résztvevői és az érdeklődő közönség a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási vagy gyógyultsági igazolással vehetnek részt, emellett a jelenleg érvényben lévő valamennyi járványmegelőzési szabályt kötelező betartani. Arról is döntött a CNSU, hogy decembertől a 3 ezreléknél alacsonyabb fertőzöttségű településeken kinyithatnak a tanintézmények, az alkalmazottak beoltási arányától függetlenül. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Andrei Demeny