2024. január 08.

Vége a téli vakációnak

A diákok ma reggel visszatérnek az osztályokba az idei tanév harmadik moduljához. A következő egyhetes szünet mozgó szünet lesz, az időszak a megyei tanfelügyelőségek belátása szerint alakul. Beszterce-Naszódon és Szatmárnémetiben például február 12-én kezdődik. A legtöbb megyében és Bukarestben február 19-én lesz a vakáció első napja. További 14 megyében, köztük Máramaros, Dolj, Szeben, Brassó, Suceava, Temes és Constanța megyében február 26-án kezdődik a vakáció. Másrészt a jelenlegi légúti fertőzéshullám közepette az egészségügyi hatóságok arra kérik a szülőket, hogy ne küldjék iskolába gyermekeiket, ha azokon a vírus tünetei mutatkoznak. Az orvosok arra számítanak, hogy a megbetegedettek száma az elkövetkező időszakban növekedni fog, és azt tanácsolják, hogy az emberek ne kezeljék magukat, hanem forduljanak orvoshoz. Emellett vitaminokban gazdag étrendet kellene fogyasztaniuk az immunitásuk erősítése érdekében.

A temesvári „Victor Babes” Fertőző Betegségek Kórházának igazgatója, Cristian Oancea: A sürgősségi osztályon, mind a tüdőgyógyászati, mind a fertőző osztályokon a konzultációk száma megháromszorozódott az elmúlt napokban. A következő időszakban, amely körülbelül két-három hétig fog tartani, növekedésre számítunk, utána reméljük, hogy a dolgok megnyugszanak és visszatérnek a normális kerékvágásba. (Radio România Actualităţi)

Megugrottak a befektetések

A nemzetgazdaságba történő nettó beruházások jelentősen nőttek a tavalyi év első kilenc hónapjában, és elérték a 118 milliárd lejt, ami 14%-kal több, mint a 2022. január-szeptemberi időszakban. Ennek nagy része, csaknem 98 milliárd lej a többnyire magánszektorhoz tartozik. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az új építkezésekbe és gépvásárlásba – beleértve a közlekedési eszközöket is – történő beruházások több mint 74 milliárd lejre rúgtak, ami a teljes nemzetgazdasági beruházások 62%-át teszi ki. (Radio România Actualităţi)

Razziáztak a rendőrök a közutakon

Az elmúlt 24 órában a rendőrök több mint 700 vezetői engedélyt vontak be, ebből 80-at alkoholfogyasztás, 300-at pedig gyorshajtás miatt. Közel 300 forgalmi engedélyt is bevontak. A rendfenntartók több száz lakossági megkeresésnek tettek eleget, és mintegy négymillió lej értékben szabtak ki bírságot. Ugyanakkor 18 nemzetközileg körözött személyt fedeztek fel, és több tucat megelőző intézkedést rendeltek el – olvasható a belügyminisztérium ma kiadott sajtóközleményében. (Radio România Actualităţi)

Illegális bevándorlókat toloncoltak ki Romániából

Az elmúlt 24 órában 18 olyan menekültet távolítottak el az országból, akiket decemberben elfogtak, amikor törvénytelenül próbáltak átjutni a határon. A férfiak bangladesi és marokkói állampolgárok, és kiadták nekik a visszatérési parancsot – közölte a Bevándorlási Főfelügyelőség. Mindannyiukat rendőrök kísérték a repülőtérre, és kereskedelmi járatokkal szállították őket származási országukba. A tizenhét bengáli állampolgár Kolozsvárról, a tizennyolcadik – egy marokkói – pedig Bukarestből szállt fel. A szóban forgó bevándorlókat évre eltiltották az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és a Svájci Államszövetség területére való belépéstől. (Radio România Actualităţi) (Radio România Actualităţi)

Vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Kolozsvár és Nagyvárad között

A Vasúti Reformügyi Hatóság (ARF) honlapjának tájékoztatása szerint a Kolozsvár-Nagyvárad útvonalon a személyvonatokat autóbuszok és autóbuszok váltják fel. A fel- és leszállóállomások az intézmény honlapján szerepelnek, ahol további információkat is közzétesznek a témával kapcsolatban. A kormány által nemrég elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a Vasúti Reformügyi Hatóság és a vasúti személyszállítási szolgáltatók felhatalmazást kaptak arra, hogy autóbuszjáratokat vezessenek be azokon a területeken, ahol a vasútvonalakat teljesen vagy részben lezárták. A Kolozsvár és Nagyvárad közötti területen a CFR a vasútvonal átépítésére és villamosítására irányuló átfogó projektet hajt végre, amely egyes szakaszokon teljes forgalomkorlátozással, más szakaszokon pedig csökkentett szállítási kapacitással jár. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin