2022. augusztus 10.

A mai kormányülés napirendjéről

A kabinet ma dönt arról a törvénytervezetről, amelyiknek az értelmében Románia 600 millió eurós hitelt venne fel a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (IBRD). A pénzt az Országos Helyreállítási Terv keretében meghozott reformok végrehajtására, az ukrajnai háború okozta humanitárius költségek fedezésére, az egészségügy, oktatás és a szociális ellátás céljaira fogják felhasználni. A hitelt 12 év alatt kell visszafizetni, az első öt évben az ország mentesülne a visszatérítési kötelezettség alól.

Ugyancsak ma dönt a kormány arról, hogy sürgősséggel kilenc és fél millió lejt irányoz elő a Duna medrének kotrására így biztosítva azt, hogy a szivattyúk elérjék a víztestet. (RADOR Hírügynökség)

A mezőgazdasági miniszter elégedett a várható búzaterméssel

Petre Daea szerint az idei búza mennyiségi és minőségi szempontból is kiválónak ígérkezik. Sorin Moise, a szaktárca államtitkára a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy elegendő búza áll malomipar rendelkezésére, így az nem szorul importra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kenyér árának emelése jelenleg nem indokolt.

Az aszály sújtotta területeken a minisztérium lehetővé tette a gazdáknak, hogy megváltoztassák a termények rendeltetését és a megtermelt gabonát az állatok élelmezésére használják fel. A szaktárca jelenleg a Munkaügyi Minisztérium szakembereivel közösen egy olyan új jogszabályon dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy megnöveljék az Országos Talajjavító Ügynökség alkalmazottainak a létszámát annak érdekében, hogy mielőbb megnöveljék az öntözött területeket. (Radio România Actualităţi)

Kényszerleszállást hajtott végre tegnap délután a Henri Coandă repülőtéren a Turkish Airlines egyik gépe

Erre azért került sor, mert az egyik utas rosszul lett. A gép fedélzetére azonnal felszálltak a SMURD sürgősségi szolgálat emberei, akik újraélesztési kísérleteket tettek, azonban később az utas halálát állapították meg. A Boeing 777-es repülőgép Miamiból Isztambulba tartott – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Alex Lancuzov (Radio România Actualităţi)

Marcel Ciolacu: A koalícióban szóba kerül egy esetleges kormány-átalakítás lehetősége

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre személy szerint nem neveztek meg egyetlen tárcavezetőt sem azok közül, akiket esetleg felmenthetnének tisztségéből.

Marcel Ciolacu: A kormányzás hatékonyabbá tétele érdekében időnként változtatnak a kabinet összetételén. Jelenleg nem született a miniszterelnökkel döntés a kormány-átalakításról. /Nem/ akarok egy konkrétumokat tartalmazó beszélgetést arról, hogy ez pontosan kit érintene. Korrektnek gondolom, hogy először a miniszterelnökkel beszéljem ezt meg és utána a kollégáimmal. Azt hiszem, hogy egy kormány átalakításokkal működik. (Radio România Actualităţi)

A szociáldemokraták bíznak abban, hogy jövő év májusától az ő jelöltjük tölti be a kormányfői posztot a koalíciós megállapodásnak megfelelően

Ezt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke mondta egy tegnapi sajtóértekezleten. Hozzátette: ahhoz, hogy ő legyen a miniszterelnök, szüksége van a kollégái támogatására. A koalíciós megállapodás felrúgása előrehozott választásokat vonna maga után – magyarázta Marcel Ciolacu

A PSD elnökének nyilatkozatára azt követően került sor, hogy a közelmúltban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru a 2023 májusára tervezett kormányfő-váltással kapcsolatban azt mondta, hogy nem lenne jó jel az, ha egy évvel a választások előtt, miközben az ország határainál háború zajlik, a PSD átvenné a kormányzás irányítását. Ugyanakkor Ionuţ Stroe, a PNL szóvivője arról biztosított mindenkit, hogy a kormányfő-váltásra sor kerül és a liberálisok betartják a koalíciós megállapodást.

Székely Ervin, RADOR