2016. február 29

Călin Popescu Tăriceanu véleménye a Román Televizió Társaság helyzetéről

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke szerint a Román Televizió Társaság (TVR) jelenlegi helyzete nem oldható meg a két tisztség, nevezetesen a vezérigazgatói és az Igazgatótanács elnőki funkciójának elkülönitése révén. A román közszolgálati televizió helyzete a kormány és a parlament közös erőfeszitése révén rendezhető, vélekedett a szenátus elnöke, aki szerint a Román Rádió Társaság (SRR) helyzete teljesen másképpen alakult a TVR helyzetéhez képest, noha ugyanazon törvény és ugyanazon szervezési struktúra alapján működik. A TVR és a SRR megszervezését és működését szabályozó törvény módositására hivatott tervezet – amelyet  Georgică Severin szociáldemokrata szenátor kezdeményezett – nyilvános vitára való bocsátásának határideje héthőn jár le. A tervezet kezdeményezője azt szorgalmazza, hogy különitsék el e két intézmény Igazgatótanácsainak elnöki funckióit a vezérigazgatói tisztségektől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.29)

Statisztikai adatok Románia demográfiai helyzetéről

A személyes dokumentumok szerint Románia lakóssága 22 millióra tehető, ami nem jelenti azt, hogy ugyanennyi ember él Romániában, mivel sokan külföldön dolgoznak, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal adatai, melyekből az is kiderül, hogy felgyorsult a lakósság előregedési folyamata. Romániában az átlag életkor mintegy 41 év, ami néhány hónappal több a tavalyi átlag életkorhoz viszonyitva. Az átlag életkor növekedése a fiatalok száma csökkenésének, illetve az idősök száma növekedésének tulajdontható. A 65 éven felüli lakósság aránya a tavaly csaknem félszázalékkal növekedett, ami csaknem 100 ezer főt jelent. Az összlakosság szintjén a nők száma nagyobb a férfiakhoz képest és több mint 51%-ot tesz ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.29)

A statisztikai adatok szerint a tavasszal javul a gazdasági helyzet

Az Országos Statisztikai Hivatal által havonta készitett felmérésben részt vevő vállalati menedzserek becslése szerint a tavasszal javul a román gazdaság helyzete. A menedzserek szerint az iparban, az épitkezésben és a szolgáltatásokban a következő két hónapban  – márcusban és áprilisben – nem csökken az alkalmazottak száma, ami pedig a kereskedelmet illeti, növekszik az alkalmazott személyek száma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.29)

A képviselőhaz vitát szervezett a román oktatás helyzetéről

Adrian Curaj tanügyminiszter biztositott afelöl, hogy az ősztől minden diákot új tankönyvekkel várnak, beleértve a IV.-ik, a XI.-ik és a XII.-ik osztályos tanulókat is, akik esetében az idén számos probléma merült fel e téren. A képviselőház által a román oktatás helyzetéről szervezett vitán jelen levő miniszter a parlamenti tagoktól a tankönyvekre tanulóként kiutalt összeg növelését kérte a következő költségvetési kiigazitáskor. A vitát kezdeményező liberálisok a tanügyminisztertől intézkedésterv kidolgozását kérték az érettségi viszga megszervezésére és a szakképzés támogatására. A szociáldemokrata képviselők megoldás felkutatását szorgalmazták az iskolaelhagyás leszoritására. A vitákon valamennyi parlamenti frakció egyetértett a tanügy megfelő finanszirozásának szükségességével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.29)

Rozália Gănciulescu