2023. november 24.

A kormány költségvetés-kiigazítást fog végrehajtani

A kormány még a jövő évi költségvetésről szóló törvény tervezetének beterjesztése előtt költségvetés-kiigazítást fog végrehajtani, jelentette ki Marcel Ciolacu. A sajtónak nyilatkozva a miniszterelnök kifejtette, hogy ez a kiigazítás „nem feltétlenül” lesz negatív előjelű. „Kezeltük a kiadásokat. Rendet kellett vágni abban a káoszban, amivel a hivatalba lépésemkor szembesültem. Ezeket az intézkedéseket már márciusban, az Európai Bizottság első figyelmeztetése után meg kellett volna hozni” – utalt a deficitcsökkentő intézkedéscsomagra. Ciolacu hozzátette, azért halasztotta el a költségvetés-kiigazítást, mert ebben az időszakban „jóval hatékonyabb” a kormány tartalékalapjának felhasználása a minisztériumok büdzséjének kiegészítésére. Így a forrásátutalásuk a fontosságuk sorrendjében történnek, és nem kell minden egyes minisztériummal külön-külön egyeztetni. „Minden átláthatóan történik. Soha nem avatkoztam be, nem én javasoltam a kiadásokat a kormány tartalékalapjából. Ezeket a minisztériumok javasoltak, és mindegyik miniszter rangsorolta a kifizetéseket” – magyarázta. A miniszterelnök hozzátette, hogy a kormány a következő ülésén hagyja jóvá a jövő évi költségvetés sarokszámait. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Marcel Ciolacu: Románia nem áll készen az azonos nemű párok jogainak védelmére

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia nem áll készen arra, hogy az azonos nemű párok jogállásáról az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elvárásainak megfelelő rendelkezést vezessen be. A szociáldemokrata kormányfőt egy kereskedelmi rádió csütörtök esti műsorában kérdezték arról, hogy milyen választ ad a bukaresti kormány a március 25. határidőig az EJEB határozatában szereplő, az azonos nemű párok jogállásával kapcsolatos javaslatokra. „A román társadalom jelenleg nem áll készen a döntésre. Nem ez az első és nem is az utolsó elítélő határozat. Romániát a börtönökben uralkodó állapotok miatt is elmarasztalták. Ez nem tartozik a prioritásaim közé, és ismétlem, nem hiszem, hogy Románia készen áll ebben a pillanatban. A magam részéről nyitott ember vagyok, én is ezen a világon élek, nincsenek fenntartásaim, vannak olyan barátaim, akik férfiakkal élnek párkapcsolatban, de most a miniszterelnök szemszögéből beszélek” – mondta Ciolacu. Az EJEB 21 romániai panaszos és több civil szervezet keresetét elbírálva májusban marasztalta el Romániát, amiért nem nyújt megfelelő jogi védelmet az azonos nemű párok számára. A román állam augusztusban fellebbezett a határozat ellen, amely arra kötelezi Romániát, hogy ismerje el hivatalosan a családdá válni kívánó azonos nemű párok jogait, az EJEB nagykamarája azonban elutasította az újratárgyalást. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nagybánya polgármesterét

Megvesztegetés elfogadása miatt pénteken öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Cătălin Cherecheșt, Nagybánya polgármesterét. A kolozsvári fellebbviteli bíróság négyről öt évre emelte a rá kiszabott további büntetést, megvonva tőle a közéleti tisztségbe való megválasztásának jogát, az állami hatalom gyakorlásával járó tisztség betöltésének jogát. A jogerős ítélet szerint lefoglalták a polgármester Porsche Cayenne típusú gépkocsiját és két telkét fedezetként a Cherecheş által fizetendő 65 000 lejes és 5000 eurós kártérítésre. Az ügyben ítélkező bírói testületnek tagja volt Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit korábban Cătălin Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni. A rendőrség kivonult Cătălin Cherecheș lakásához, hogy érvényt szerezzenek az ítéletnek, de nem találták otthon. A városházán is keresték, hiába. A román rendőrség honlapjára felkerült a polgármester fotója, a körözött személyek közé. „Ma, november 24-én a Máramaros Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei megkapták a bíróságtól az 5 éves börtönbüntetés végrehajtására vonatkozó parancsot, amelyet egy 45 éves nagybányai férfi nevére adtak ki folyamatos vesztegetés bűncselekményének elkövetése miatt. A rendőrség vizsgálódik, hogy felkutassa a férfit” – tájékoztat a Máramaros megyei rendőrség. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A Peleș-kastéllyal és a transzfogarasi úttal népszerűsítik Romániát Varsóban

A szinajai Peleș-kastélyt ábrázoló reklámplakátokkal közlekedik egy hónapon át 40 autóbusz Varsó utcáin, írja az economedia.ro. Ezzel párhuzamosan a lengyel főváros utcáin elhelyezett 34 darab nagyméretű digitális képernyőn futnak majd képek a transzfogarasi műútról, a Peleș-kastélyról és a sucevițai kolostorról, a „Hagyják, hogy Románia meglepje önöket!” reklámszlogen kíséretében. A Romániát idegenforgalmi célpontként népszerűsítő kampány a 29-ik Tour and Travel – TT Warsaw elnevezésű turisztikai vásárral egyidejűleg kezdődött, közölte a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium. A november 23. és 25. között zajló rendezvényen Románia egy 215 négyzetméteres standdal képviselteti magát. A szaktárca mellett 17 másik kiállító is jelen van, utazási irodák és helyi önkormányzatok. A stand főleg a népművészeten és a népviseleten keresztül próbálja meg felkelteni a vásárra látogatók figyelmét, akik fafaragási és fazekas bemutatót is megtekinthetnek, s 3D-s szemüvegek segítségével pedig virtuális sétát tehetnek Déván. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Andrei Demeny