2014. november 20

Klaus Johannis megválasztott államfő bemutatta „Lépésről lépésre” cimű önéletrajzi könyvét

Hatalmas érdeklődés közepette mutatta be szerdán „Lépésről lépésre” című önéletrajzi könyvét Klaus Johannis megválasztott államfő a bukaresti Gaudeamus nemzetközi könyvvásár első napján, amely a Romexpo kiállitási komplexum központi pavilonjában nyilt meg. A Curtea Veche kiadó gondozásában megjelent kötet négyezer példányban fogyott el, és Kalus Johannis 2000 embernek dedikálta könyvét. A megválasztott államfő megtekintette a Román Közszolgálati Rádió standját is, ahol a rádió elnök-vezérigazgatójával, Ovidiu Miculescuval, a hallgatók obiektiv tájékoztatásának fontosságáról, de főleg a Román Rádió által  a romániai kulturális életben betöltött szerepről beszélgetett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

A kommunista diktatúra megbukásának 25. évfordulójára emlékeztek a parlamentben

A román parlamentben nemzetközi konferencia keretében emlékeztek meg a kommunista diktatúra megbukásának 25. évfordulójáról. A konferencián részt vettek a közép-kelet-európai országok történelmét megváltoztató személyiségek, az 1989-es forradalmak, illetve a rendszerváltás utáni átmeneti időszak vezetői. A diktatúra eltérő módon ért véget a különböző országokban. Igy, Lengyeloszágban a politikai kompromisszum, mig Romániában áldozatokat követelt utcai harcok vetettek véget a kommunista diktatúra időszakának. I. Mihály román király üzenetét Radu herceg, a román királyi ház tagja, Margaréta trónörökös férje olvasta fel a parlamentben. Az üzenetben Románia volt uralkodója rámutatott, hogy közvetlen tanúja volt a fasiszta és kommunista rendszer megjelenésének és összeomlásának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.20)

A craiovai Ford-üzem csökkenti alkalmazottjainak számát

Az európai autópiac keresletének mérséklése nyomán a Ford autógyár úgy dönött, hogy 680 alkalmazottal csökkenti a craiovai üzemének létszámát.Az amerikai gyártó bejelentette, hogy a 3.200 alkalmazott 20%-nak december 18-ig kell jelentkeznie önkéntesen az egyéni munkaszerződés felbontására. Abban az esetben, ha az önkéntesen távozók száma nem egyezik meg a vállalat által kijelölt célszámmal, azaz a 20%-al, gazdasági okokra hivatkozva, elbocsátásokhoz folyamodik. Mint Ovidiu Ciorouanu, az alkalmazottak szakszervezeti vezetője elmondta egyelőre arra várnak, hogy hivatalosan értesitsék az emlitett eljárásról, amelyre valószinüleg a jövő héten kerül sor, majd ezt követően megkezdik a tárgyalásokat az alkalmazóval. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

Romániába látogat az IMF küldöttsége

Sajtóinformációk szerint december első napjaiban érkezik Romániába a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság közös küldöttsége, amely a román kormánnyal a jövő évi költségvetés-tervezetről tárgyal. A román pénzügyminisztérium közleménye szerint az IMF-küldöttség december 2. és 10. között látogat Romániába, mely idő alatt kizárólag az állami költségvetés-tervezetről lesz szó. Ez a látogatás nem a megszokott felülvizsgálati vizit lesz, amikor áttekintik a Románia által vállalat reformkötelezettségeket és azok gyakorlatba ültetésének mértékét, fűzte hozzá a minisztérium.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.20)

Traian Băsescu nem hívja vissza a nagyköveteket

„Nem a nagykövetek a felelősek azért, hogy az elnökválasztáson torlódás alakult ki külföldi szavazóköröknél” – mutatott rá Traian Băsescu tisztségben lévő román államfő szerdán, kimondatlanul is elhárítva ezáltal Klaus Johannis megválasztott államfő felszólítását, aki az érintett diplomaták visszahívását kérte tőle.Johannis hétfőn elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen román állampolgárt is megfosszanak a szavazás lehetőségétől, és az érintett nagykövetek visszahívását kérte azokból az országokból, ahol nem sikerült mindenkinek leadnia voksát. Mint Traian Băsescukihangsúlyozta: Románia londoni, párizsi, római, berlini és madridi nagykövete a voksolás előtt írásban kérte a külügyminisztériumtól a szavazókörök számának növelését, de a tárca nem hagyta ezt jóvá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)

Dean Thompson,  az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője román vállalkozókkal találkozott

Dean Thompson,  az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője csütörtökön román beruházókkal találkozott, mely alkalommal kihangsúlyozta, hogy a jogállam, az üzletikör stabilitása és az érdekelt felekkel való megbeszélések alapvető feltételei a dinamikus és erős gazdaság kiépitésének.Az ameikai diplomata szerint Románia az üzletikör javitására tökeszik, s mint hozzáfűzte, erről tanuskodik egyes állami vállalatok helyzetének pozitiv alakulása is, azt követően, hogy jól felkészült szakemberek vezetik ezeket, illetve egyes állami tőkével működő társaságok tőzsdén való bejegyzése.Dean Thompson  szerint a jövőben Romániának az egészségügybe, az oktatásba és az infrastruktúrába kell invesztiálnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.20)