2023. július 6.

Gorj megyében terjed az afrikai sertéspestis-járvány

A Gorj megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság közölte, hogy 27 sertéspestis gócpontot azonositottak és emiatt minden gócpont körül korlátozási övezetet, 3 kilométeres körzetben védőövezetet, mig 10 kilométeres körzetben megfigyelési területet alakitottak ki. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy tartsák tiszteletben az elrendelt intézkedéseket, és jelezzék, ha az állatok megbetegednek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Az idei első öt hónapban tizenöt százalékkal több vállalat függesztette fel tevékenységét

Romániában ez év első öt hónapjában mintegy 6 900 vállalat függesztette fel tevékenységét, 14,5 százalékkal több a tavalyi év azonoz időszakához képest, derül ki a cégbíróság által szerdán közölt adatokból. A tevékenységüket felfüggesztő cégek száma Bukarest mellett Kolozs, Brassó, Iaşi és Temes megyében volt a legnagyobb, illetve Tulcea, Giurgiu, Kovászna és Gorj megyében a legkisebb. Tevékenység szerint a nagy- és kiskereskedelem, valamint gépjárműjavítás, a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység területén, illetve az információ, kommunikáció ágazatában jegyezték a legtöbb cégfelfüggesztést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Átadták a forgalomnak a brăilai Duna-hídat

A Romániában valaha épített legnagyobb és Európában nagyságrend szerint a harmadik híd csaknem két km hosszúságával biztosítja az első közúti összeköttetést Brăila és Tulcea megye között, és növeli Dobrudzsa térségének gazdasági potenciálját. A terv össztéréke több mint két milliárd lej, melynek 85%-át európai alapokból biztositották. A hídavatási ünnepségen jelen volt Klaus Iohannis államfő, Mircea Ciolacu miniszterelnök, Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke, és Sorin Grindeanu szállitásügyi miniszter. „Brăilát Tulcea megyével összekötő Duna-híd megépítése újabb bizonyítéka annak, hogy Romániában is megvalósíthatóak a nagy infrastrukturális projektek”, mondotta ez alkalommal Klaus Iohannis államfő, hozzáfűzve, hogy európai viszonylatban a harmadik leghosszabb függőhíd épült meg Brăilán az elmúlt harminc év legnagyobb romániai építkezési projektjének eredményeként. „Ez az építmény a romániai közlekedési infrastruktúra korszerűsítésére irányuló egyik legambiciózusabb kezdeményezés, amelyet európai forrásokból, nemzetközi szakértők bevonásával és a legmodernebb technológiával valósítottunk meg”, hangsúlyozta az államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Csütörtöktől tölthetik ki a kilencedik osztályba jelentkező tanulók a számitógépes elosztáshoz szükséges beiratkozási űrlapokat

Az oktatási minisztérium által megszabott felvételi-menetrend szerint a feliratkozásra július 10. és 17. között kerül sor. A beiratkozási űrlap kitöltésekor a tanulóknak a választásuknak megfelelő sorrendben kell megjelölniük az osztályokat/szakokat. A kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztását július 19-én végzik el. Az eredményeket még aznap közzéteszik, az adott iskolákban betöltetlenül maradt helyek számával együtt. A diákoknak július 20. és 25. között kell benyújtaniuk iratcsomójukat ahhoz az iskolához, amelyben felvételt nyertek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Az egészségügyi dolgozók csütörtökön sztrájkőrséget álltak az ország több egészségügyi egységénél

A szakszervezeti tagok minden egészségügyi dolgozó számára a 2022-es szintű alapbérek biztosítását, a bértörvény teljes körű alkalmazását, a közegészségügyi posztok feloldását, a GDP-kiadások arányának  az európai átlagszintre való emelését, valamint a munkavállalók szakmai életének és az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását célzó reformok alkalmazását követelik. Ha mindezek nem teljesülnek, július 12-én újabb tiltakozó felvonulást szerveznek a fővárosi Victoriei téren, majd egy héttel később figyelmeztető sztrájkot tartanak. Amennyiben a kormány nem reagál pozitívan követeléseikre, július 27-én általános sztrájkot robbantanak ki az egész egészségügyi rendszerben, szögezték le az egészségügyi munkavállalók képviselői.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

RADOR – Rozália Gănciulescu