2021. március 23

A hatóságok Bukarest vesztegzár alá helyezését próbálják elkerülni

Romániában a keddi adatok is a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelzik, a fővárosban meghaladta a lakosság 6,2 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződtek aránya, de a hatóságok továbbra is próbálják elkerülni Bukarest vesztegzár alá helyezését. A hatezrelékes fertőzési ráta felett dönthetnek a helyi hatóságok egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről, amennyiben a fertőződések üteme növekszik, magas az idősek aránya, és az egészségügyi rendszer nem győzi a terhelést. Bár a kétmilliós fővárosban és az azt övező Ilfov megye nagy részén minden korábban meghatározott érv a karantén mellett szól, Florin Cîţu miniszterelnök kedden is úgy nyilatkozott: a teljes karantén Bukarestben nem megoldás. A kormányfő több ízben is jelezte, a gazdaságot nem szabad leállítani, mert a zárlat megfosztaná az államot a járvány elleni küzdelemhez szükséges erőforrásoktól. Bukarestben most már az ország valamennyi megyéjénél gyorsabb ütemben terjed a járvány, a kéthetes fertőzési ráta napokon belül meghaladhatja a tavaly december 11-én feljegyezett 7 ezrelék feletti csúcsot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Koronavírus Romániában: Hatezernél több új eset van, sokan vannak intenzív osztályon

Az elmúlt 24 órában 6149 új esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 907 007-re emelkedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 174 személy, így az áldozatok száma 22 442-re nőtt. A járvány kezdete óta 814 182-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 70 383-ra nőtt. Jelenleg 1367 beteget kezelnek intenzív osztályon, többet, mint a járvány kezdete óta eddig bármikor. Az elmúlt 24 órában 38 421 teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Tervezett romániai bölcsődék látványtervét mutatta be a fejlesztési minisztérium

A romániai nagyszabású bölcsődeépítési program keretében tervezett új bölcsődék látványtervét mutatta be kedden Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. A tervek szerint három típusú bölcsődemodell készül, amelyek 4-5, 6-7, illetve 10-11 csoport befogadására lesz alkalmas. A legkisebb bölcsőde 40-50 gyereket, a legnagyobb típusú 100-110 gyereket tud fogadni. Cseke Attila miniszter elmondta, hogy nagy hiány van Romániában a bölcsődékből, hiszen eddig kevés ilyen létesítmény épült, így jelenleg a gyerekek 4 százalékának sincs helye ezekben. „Fontos, hogy legyenek korszerű bölcsődék, ezzel támogatni akarjuk a családokat és a gyermekvállalást, illetve azt, hogy az édesanyák visszatérhessenek dolgozni” – mondta a miniszter. Rámutatott: azt szeretnék, hogy a program már az idén elinduljon, így a következő két hónapban a minisztérium az Országos Befektetési Társaságon keresztül elkészíti a projekttípusok technikai dokumentációját, ezt követően az önkormányzatok beterjeszthetik igényeiket. Ez utóbbiaknak a megfelelő telket és a közművesítést kell biztosítaniuk, az építési költségeket az állam biztosítja. A miniszter reményét fejezte ki, hogy már ősszel megköthetik az első tervezési és kivitelezési szerződéseket. Romániában jelenleg 386 bölcsőde működik, ami azt jelenti, hogy egy megyében átlagban mintegy 10 ilyen létesítmény van, de egyes megyékben ennél is kevesebb. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Megnyílt az ország első éjjel-nappal nyitva tartó oltóközpontja

Kedd reggel üzembe helyezték az első éjjel-nappal nyitva tartó oltóközpontját Temesváron. A temesvári megyei kórházban kialakított non-stop vakcinaközpontban éjjel-nappal, heti hét napon 4 oltópont működik. Raul Pătraşcu kórházmenedzser szerint az oltóközpont napi
kapacitása 480 fő. Az immunizálás kizárólag a Pfizer-BioNtech vakcinájával történik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Andrei Demeny, RADOR