2015. október 14

Klaus Iohannis: Románia része akar lenni a megoldásnak

Románia része kíván lenni a migrációs válság megoldásának – mondta mai sajtóértekezletén Klaus Johannis. Az államfő hangsúlyozta: országunk szolidaritást vállal az Európai Unió többi államával. Johannis az Európai Unió külső határai megerősítésének és a szíriai béke megteremtésének szükségességét hangoztatta. Szerinte Románia mindkét kérdésben aktív szereplője lehet a megoldás megtalálásának. Románia eddig is jól teljesített a külső határok védelmét illetően, és úgy viselkedett, mintha már ténylegesen tagja lenne a schengeni övezetnek – nyilatkozta az államfő, aki Szíriával kapcsolatban elismerte, hogy Románia nem tartozik a legfontosabb szereplők közé, de damaszkuszi diplomáciai személyzete révén hozzájárulhat a felek közötti közvetítéshez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Hivatalos ünnep lett a Magyar Nyelv Napja

November 13-án első alkalommal ünnepelhetjük meg hivatalosan a Magyar Nyelv Napját. A képviselőház tegnap elfogadta azt az RMDSZ által kezdeményezett jogszabályt, amelyet a szenátus még júniusban megszavazott. Így a törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség. Az egész Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a Magyar Nyelv Napját, ehhez kívántak csatlakozni a törvény kezdeményezői is. A jogszabály lehetővé teszi, hogy Romániában hivatalos úton, minden magyarlakta településen méltón megünnepelhessék a Magyar Nyelv Napját és kulturális eseményeket, program-sorozatokat szervezhessenek. A kulturális események lebonyolítására az önkormányzatok pénzösszegeket különíthetnek el költségvetésükből. A magyar tannyelvű iskolák is ünnepélyes keretek között emlékezhetnek meg idéntől a Magyar Nyelv Napjáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Román kölcsön Moldvának

Moldvának nyújtandó öt évre szóló, 150 millió eurós visszatérítendő hitel folyósítását szavazta meg tegnap a parlament. Victor Ponta kormányfő szerint Romániának kötelessége Moldva segítségére sietni, és európai közeledését támogatni. A miniszterelnök Valeriu Streleţ moldovai kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén emlékeztetett arra, hogy Moldova gazdasági szankciókkal szembesült Oroszország részéről, amiért társulási egyezményt kötött az Európai Unióval. Ugyanakkor Chişinăunak nem sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal sem, és Washington számos beruházás finanszírozását is felfüggesztette a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

A parlament elé került a levélben szavazásról szóló törvény tervezete

A parlament elé került ma a levélben szavazásról szóló törvény tervezete. Az Állandó Választási Hatóság tegnap rukkolt elő a jogszabályhoz fűzött módosításokkal és megjegyzésekkel. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a parlamentnek mielőbb el kellene fogadnia a jogszabályt, hogy azt alkalmazni lehessen a 2016-os parlamenti választásokon. Dragnea arra kérte a Nemzeti Liberális Pártot, hogy ne akadályozza a tervezet elfogadását a parlamentben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Nem tárgylnak még az egységes bérezési törvényről

Nem kerül az egységes bérezési törvény tervezete a mai kormányülés napirendjére. Victor Ponta miniszterelnök bejelentette: még dolgoznak a jogszabály bizonyos részletein, ugyanis ez túl fontos törvény ahhoz, hogy gyorsan elkészítsék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Több mint 60 százalékkal nőttek a közvetlen külföldi tőkeberuházások

Több mint 60 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban a közvetlen külföldi tőkeberuházások hazánkban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A román nemzeti bank szerdai közlése szerint a külföldi tőkeberuházások elérték a 2,299 milliárd eurót az első nyolc hónapban, ami 846 millió euróval haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban jegyzett 1,453 milliárd eurós értéket. Az idén az első negyedévben 55 százalékkal volt nagyobb a külföldi beruházások aránya. Az idén a legtöbb pénz, 476 millió euró márciusban érkezett , majd július következik 425 millió euróval. A leggyengébb hónap február (110 millió euró) és május (123 millió euró) volt. Tavaly a közvetlen külföldi tőkeberuházások 10,7 százalékkal, 2,42 milliárd euróra csökkentek a 2013-ban jegyzett 2,71 milliárdról, ami csúcsnak számított a 2008-ban kezdődött gazdasági válság utáni időszakban. 2008-ban 9,496 milliárd euró áramlott a román gazdaságba, miután Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Andrei Demeny