2016. január 7

Dacian Cioloş miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral találkozott

Dacian Cioloş miniszterelnök csütörtökön, Berlinben megbeszéléseket folytatott Angela Merkel német kancellárral. „Németország egyik legfontosabb gazdasági partnere Romániának, a két ország közötti kereskedelmi cserék volumene meghaladja a 20 miliárd eurót”, hangsúlyozta Dacian Cioloş román kormányfő. Mint hozzáfűzte, a német kancellárral tartott találkozón teritékre került a közigazgatási reform, illetve az adó- és pénzügyi folyamatok előreláthatósága. Dacian Cioloş kitért Románia schengeni csatlakozására is, annál inkább, hogy a korrupció elleni küzdelem terén hazánk nyilvánvaló eredményeket mutathat fel.”Románia teljesitette a schengeni térséghez való csatlakozás megkövetelte feltételeket. Egy erős és stabil schengeni térséget akarunk és tudatosak vagyunk afelöl, hogy meg kell oldanunk a napirenden szereplő problémákat, mint amilyen például az EU külső határai védelmének megszigoritása”, mondotta a román miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a találkozón Angela Merkel kancellárral megvitatta a migrációs válság kérdését is. Angela Merkel nagyra értékelte a Romána által elért eredményeket a korrupció elleni küzdelemben. „A schengeni térség időszerű probléma és az uniós tagállamoknak erőfeszitéseket kell tenniük e térség fenntartása érdekében”, hangsúlyozta a német kancellár. „A román-német gazdasági kapcsolatokat nagyon fontosnak nevezte mindkét ország szempontjából, de a gazdasági együttműködés erősitése Romániával a korrupció leszoritásától és az igazságszolgáltatás föggetlenslgének további konszolidálásától fűgg”, összegezte Angela Merkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

A tavaly 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A tavalyi első tizenegy hónapban 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, az előző év azonos időszakához képest, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet. A növekedés elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladásnak köszönhető, amelyeknek az értékesítése 18,4 százalékkal bővült tavaly tizenegy hónap alatt. Az üzemanyag értékesítésének volumene 6,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszereké 1,8 százalékkal. A kiskereskedelmi forgalom annak nyomán növekedett, hogy a tavaly év közepétől kiterjesztették valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes általános forgalmi adót a 24 százalék helyett. Az általános áfakulcs januártól 20 százalékra csökkent a korábbi 24 százalékról, ezért az elemzők arra számítanak, hogy 2016-ban is a belföldi fogyasztás lesz a román gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

Fizetésképtelen a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum

Hivatalosan is fizetésképtelennek nyilvánitották a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumot, miután a Hunyad megyei törvényszék helyet adott a társaság által benyújtott kérésnek. Ezzel párhúzamosan megnevezték az új csődbiztost, akit a társaság talpraállitási tervével biznak meg. Az elmúlt időszakban 18 hitelező kérte a törvényszéken a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum fizetésképtelenségének kihirdetését, a vállalatnak ugyanis 1,2 milliárd lejes tartozása van, emellett csak 2015-ben 404 millió lejes veszteséget jegyzett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.07)

Az egészségügyi minisztérium új törvénytervezetet dolgoz ki a dohányzástól való elrettentés céljából

Az egészségügyi minisztérium új törvénytervezetet dolgoz ki a dohányzástól való elrettentés érdekében és ezáltal harmonizálja az e téren érvényes hazai jogrendet a európai irányelvekkel, amelyek előirányozzák az aromás cigaretták forgalmazásának beszüntetését. Az egészségügyi minisztérium tervezete elsősorban az elektromos cigarettára utal, melyek használatát nem tiltják be, mindössze szabályozzák összetételét és az egészégügyi figyelmeztetéseket, tájékoztatott Magdalena Ciobanu tüdőgyógyász. Ami a dohánytermékeket illeti, egyéb előirások mellett, mindkét legnagyobb felületen képpel kombinált egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni a dohánytermékek csomagolásán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)