2021. február 1

 Az RMDSZ a speciális nyugdijak megszűntetését szorgalmazza

Az RMDSZ a speciális nyugdijak megszűntetését szorgalmazza, nyilatkozta hétfőn, a parlamentben Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke. A képviselő leszögezte: minden társadalmi-szakmai kategória esetében meg kell szüntetni ezen nyugdijakat. „A kormánykoalicióban nincs megállapodás ezzel kapcsolatosan, azonban a többi nyugdijak befagyasztására vonatkozóan sem létezik egy ilyen. A kormányalakitásról szóló tárgyalások előtt az RMDSZ elkötelezte magát arra, hogy a nyugdijak négy év alatt több mint 40%-al emelkednek, amint ezt a törvény is előirányozza”, hangsúlyozta Kelemen Hunor, hozzáfűzve, hogy az idén is növelni kell a nyugdijakat, a költségvetési lehetőségektől függően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A hatóságok kedden nyilatkoznak a február 8-ra tervezett iskolanyitásról

A hatóságok valószinüleg kedden jelentik be, hogy megnyitják-e vagy sem az iskolákat február 8-án. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter hétfőn közölte, hogy jelenleg a diákok és a tantestület koronavirus-fertőzés és tűzvész elleni védelmére összpontositanak és ennek megfelelően készülnek az iskolák megnyitására. Mi több, egészségi szempontból érzékenyebb diákoknak és tanároknak biztositani kell a digitális oktatás lehetőségét, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A románok több mint kétharmada úgy gondolja, hogy életszinvonaluk csökken ebben az évben

A románok több mint kétharmada úgy gondolja, hogy rosszabbul fog élni az idén, mint a tavaly, mig 21%-a legkevesebb stabil életszinvonalra számit. Az IRSOP közvélemény-kutató intézet adatai szerint egyáltalán nem hat kedvezően a gazdasági növekedésre, hogy a lakosság reménytelen, ami  a gazdasági helyzet alakulását illeti és hajlandó kevesebbet költeni fogyasztásra, viszont mindez mérsékelheti az infláció növekedését. Sokak számára az életminőség javulása csak álom. A románok csaknem kétharmada – 63%-a – úgy véli, hogy az árak nagyon megugranak az idén, mig 30 százaléka mérsékeltebb drágulást jósol. Ami a jövedelmeket illeti, 57%-a a tavalyi bevételeikhez hasonlókra számit az idén is, 17%-a úgy gondolja, hogy jövedelme csökken, mig 27%-a nagyobb bevételre számit. A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy napi kiadása valamivel nagyobb lesz, 33%-a szerint ez nem változik a tavalyhoz képest, mig 10%-a szerint minden ok meg van arra, hogy ezek csökkenjenek. Az elemzés szerint, kevesebben vásárolnak tartós tárgyakat, például autót, de néhány százalékkal növekedik azok száma, akik új lakást szeretnének vagy vállalkozásba kezdenek. A közvéleménykutatás január 18-28 között készült.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A  PSD egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújt be a jövő héten az egészségügyi miniszter ellen

A Matei Balş Intézetben történt tragédia után a Szociáldemokrata Párt (PSD)  egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújt be a jövő héten Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen. A szociáldemokrata képviselők a tárcavezető lemondását követelik. Marcel Ciolacu pártelnök leszögezte: „Ez egy politikai döntés. A bizalmatlansági inditványt jövő hétfőn benyújtjuk a Képviselőházban és az események alakulásának függvényében beterjeszthetjük a szenátusban is. Először a PSD frakcióin belül döntöttünk, de döntésünket meghozzuk majd a párt Országos Politikai Tanácsában is”. Másrészt, az USR PLUS képviselői azt állitják, hogy az egészségügyi miniszter újrakezdi a 2016-ban megkezdett, majd abbahagyott egészségügyi reformot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Gănciulescu Rozália