2016. szeptember 6

A kormányfő a miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek

Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek kedden Dacian Cioloş kormányfő. A tárca eddigi vezetője, Petre Tobă, a múlt csütörtökön jelentette be lemondását, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közölte, hogy bűnpártolás gyanújával akar bűnvádi eljárást indítani ellene. Dacian Cioloş még a nap folyamán megküldi javaslatát a Cotroceni palotába, hogy az új miniszter már szerdán letehesse a hivatali esküt. A miniszterelnöki hivatal élére a kormányfő eddigi kabinetvezetőjét, Paul Ghiorghiut jelölte. Az új belügyminiszter feladata lesz, egyebek mellett, a december 11-re kiírt parlamenti választások megszervezése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Corina Creţu európai biztos méltatta a szállitási projektekre elkülönitett uniós alapok lehivási ütemét

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos méltatta a szállitási projektekre elkülönitett uniós alapok lehivása terén Románia által elért eredményeket. Mint hozzáfűzte, ezen erőfeszités dacára az előző pénzügyi időszakban jóváhagyott, európai pénzből finanszirozott több, mint 30 projektnek mintegy felét nem sikerül a kitűzött időben kivitelezni, de jómaga közben járt a projektek átütemezéséért s igy a 2014-2020-as pénzügyi időszakban jóváhagyott csaknem két miliárd európai alap fedezni fogja a társfinanszirozást. Corina Creţu hétfőn, Brüsszelben, Petru Buşe szállitási miniszterrel találkozott, aki biztositotta afelöl, hogy a bukaresti hatóságok ez év végéig elfogadják a romániai szállitási infrastruktúrára vonatkozó általános tervet, tájékoztatott egy sajtóközlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.06)

A Román Rádiótársaság és Televiziótársaság bizonyos feltételek mellett fizetésképtelenné vállhat

A Román Rádiótársaság (SRR) és Televiziótársaság (TVR) fizetésképtelenné nyilvánitható, amennyiben a két intézet igazgatótanácsainak tagjai igy döntenek. Ez annak nyomán lesz lehetséges, hogy a szenátus gazdaságfejlesztési és stratégiai bizottsága hétfőn kedvezően látomozta a közszolgálati rádió és a közszolgálati telelvizió működését szabályozó törvény módositását. A két intézet fizetésképtelenné való nyilvánitásakor a SRR és a TVR vezérigazgatói speciális ügyintézői szerepet töltenek majd be, mivel a SRR és a TVR nem képezheti a csődeljárás tárgyát. A törvényjavaslatot a szenátus plénuma elé terjeszik, e parlamenti kamara lévén e dokumentum esetében a döntő fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A képviselők jóváhagyták a kiskorúak külföldi utazási feltételeinek leegyszerűsitését

A román állampolgárok szabad mozgására vonatkozó törvényt módositó tervezet értelmében elégséges, ha a szülők egyszerűen beleegyeznek abba, hogy a kikorúak három hónapon át utazzanak, anélkül, hogy közöljék a pontos rendeltetési helyeket. A szülők beleegyezése nem szükséges abban az esetbe, ha az illető kiskorú a célországban székhellyel vagy állandó lakhellyel rendelkezik. A törvénytervezetet a képviselőház plénuma, mint döntő fórum, elfogadta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A korrupcióellenes ügyészség 60 napra felügyelet alá helyezte Victor Ponta volt miniszterelnököt

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 60 napra felügyelet alá helyezte Victor Ponta volt miniszterelnököt, akit politikai befolyásával való visszaéléssel és pénzmosásban való bűnsegédlettel gyanúsít a DNA ploiesti-i kirendeltsége. A DNA szerint a 2012-es parlamenti választásokon Victor Ponta 220.000 eurót kapott egy üzletembertől aki egy Prahova megyei választókerületben akart indulni választásokon. A pénzt a Szociáldemokrata Párt egyik akciójára forditották, jegyzi meg közleményében a DNA. Victor Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Rozalia Ganciulescu