2015. november 6

Az államfő az UNPR, az ALDE és a civil társadalom 20 képviselőjével folytatott megbeszéléseket

Klaus Iohannis államfő pénteken, a Cotroceni palotában folytatta a megbeszéléseket a politikai pártok képviselőivel. Így, ma a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a civil társadalom 20 képviselőivel konzultált. A civil szféra küldöttei korrupt politikusok nélküli, feddhetetlen, szakmai érdemek alapján kinevezett kormányt kértek az államfőtől. Gabriel Oprea, az UNPR elnöke kijelentette, hogy támogatja Klaus Iohannis elnököt az ország számára fontos problémákban és előrehozott választásokat szorgalmazott. Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE társelnöke elutasitottan az előrehozott választások elképzelését. Klaus Iohannis csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a más nemzet kisebbségek képviselőit fogadta. A parlamenti pártokkal lezajlott egyeztetések első fordulójának tapasztalatait összegezve, az államelnök elmondta, hogy a parlamenti pártok előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet. A konzultációsorozat a jövő héten is folytatódik egy mindenki által elfogadható minimális kormányprogram körvonalazása érdekében, fűzte hozzá az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Liviu Dragnea: A nemzeti egységkormány jelentheti a megoldást a jelenlegi válságra

Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök szerint egy nemzeti egységkormány megalakitása és egy tehnokrata miniszterelnök kinevezése jelentheti a megoldást a jelenlegi válságra. Dragnea úgy vélte, hogy az előrehozott választás nem a legjobb megoldás olyan körülmények között, hogy Románia stratégiai partneri kapcsolatot kötött az USA-val és gazdasági-pénzügy vállalásokat tett fontos partenerekkel szemben. Az előrehozott választásra leghamarabb jövő év áprilisában kerülhet sor, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

A Colectiv klubb több súlyos sebesültjét Belgiumba és Hollandiába szállitják

A Colectiv klubb-ban történt tragédia több súlyos sebesültjét Belgiumba és Hollandiába szállitják gyógykezelésük folytatatása érdekében. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint 9 beteget Rotterdamba, mig 8-at Brüsszelbe szállitanak a Román Légierők két gépével, orvos-egészségügyi szakemberek kiséretében. Ugyanakkor Csehország, Portugália, Németország, Izrael, Franciaország és Nagy-Britannia is felajánlotta segitségét a tűzvész áldozatainak kezelésében. Sorin Câmpeanu ideiglenes miniszterelnök megjegyezte, hogy a román állam elszámolja a költségeket azon sebesültek számára, akik a segitségüket felajánlott országokban akarják kezeltetni magukat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Vádlottként hallgatta ki a bíróság Victor Ponta volt miniszterelnököt

A legfelső bíróság vádlottként hallgatta ki pénteken Victor Ponta volt miniszterelnököt az úgynevezett Turceni-Rovinari perben, amelyet többek között ellene és Dan Şova szociáldemokrata szenátor ellen indított szeptemberben a korrupcióellenes ügyészség (DNA).Az ügyészség többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állította bíróság elé Pontát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Mihai Gribinceat kinevezték Moldova Köztársaság romániai nagykövetének

Nicolae Timofti , Moldova Köztársaság elnöke Mihai Gribinceat  nevezte ki romániai nagykövetnek. Mihai Gribincea diplomatát Natalia Gherman külügyminiszter javasolta még szeptemberben e tisztségre, aki Iurie Reniţă, mandátumát befejező bukaresti nagykövet helyébe lép.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Rozália Gănciulescu