2016. október 3

Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloş miniszterelnök rész vettek a 2016/17-es egyetemi év megnyitóján

A 2016/17-es egyetemi év megnyitója alkalmából Klaus Iohannis államfő a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen tartott ünnepi beszédet, amelyben felhivta a főiskolások figyelmét az egyetemi oktatás és a munkaerőpiac közötti összhang hiányára. Ugyanakkor kitért a romániai doktori képzésbe vetett bizalom visszaszerzésének fontosságára. Másrészt, szebeni polgámesterként szerzett tapasztalataiból kiindulva, Klaus Iohannis a temesváriaknak arról beszélt, miként válhat egy város európai fővárossá. Mint kihangúlyozta, e projekt sikeréhez nélkülözhetetlen a kormányzók támogatása.”Temesvár egy innovációs város, egyetemi, kultúrális és üzleti téren egyaránt”, mondotta az államelnök. Mint ismeretes, Temesvár Európa kulturális fővárosa lesz 2021-ban. 2011 augusztusában megalakították a Temesvár Európa kulturális fővárosa Egyesületet, amely előkészítette a pályázatot és 2016. szeptember 16-án az erre megbízott zsűri bejelentette a cím odaítélését Temesvárnak. Dacian Cioloş miniszterelnök a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ünnepi megnyitóján vett részt és beszédében az egészségügybe vetett bizalom visszaszerzésének szükségességéről beszélt, felhivást intézve a főiskolásokhoz, hogy vegyenek részt ebben az erőfeszitésben (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Német katonák is részt vsznek a NATO romániai nemzetközi dandárjában

Németország vezérkari tisztekkel vesz részt a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárjába, nyilatkozta Mihnea Motoc védelmi miniszter, megjegyezve, hogy az amerikai hadsereg egyik alegysége is együttműködik e projektben, de ennek módját még nem véglegesítették. A tárcavezető megerősítette, hogy Bulgária 400 katonával, mig Lengyelország egy századdal vesz részt a romániai dandárban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

A birók és törvényszéki jegyzők tiltakozásához a börtönalkalmazottak is csatlakoztak

Az ország számos biróságának birói és törvényszéki jegyzői, illetve egyes börtönök alkalmazottjai tiltakozó akción fejezték ki hétfőn elégedetlenségüket a fizetések és a munkaidő rossz megszervezése miatt. A birók úgy döntöttek, hogy egész héten tiltakoznak 9:00 és 10:00 óra között, mig a jövő héttől kezdve csak a sürgösségi eseteket tárgyalják. A birók nem mondanak le a tiltakosáról, amig nem oldódik meg a rendkivüli munkavégzéséért járó pótlékok maximális szinten való kiegyenlitése. Tűntettek a Ploieşti-i bötrön alkalmazottjai is, kormányellenes jelszavakat skandálva. A mintegy 50 szakszervezeti tag a szociális párbeszéd, illetve amiatt elégedetlen, hogy a szükséges személyzet hiánya miatt túlóráznia kell, amit a börtönök vezetősége nem fizet és szabadnapként sem vehetik ki. A galaci törvényszéki jegyzők is két órára letették a munkát és tiltakozó akciójukon nagyobb fizetést, valamint a birósági és törvényszéki személyzet jogállását szabályozó törvény kidolgozását követelték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Kvótareferendum: több mint 98 százalék a nemek aránya

A kötelező betelepítési kvóta ellen október 2-án, Magyarországon tartott referendumon a szavazati joggal rendelkezők több mint 98%-a e mechanizmus ellen voksolt ugyan, de a népszavazás érvényességéhez szükséges részvételi arány nem haladta meg az 50%-ot. Orbán Vikor miniszterelnök megelégedéssel nyugtázta az eredményt, kijelentve, hogy a vasárnapi kvótanépszavazás elérte célját, s következésképpen alkotmánymódositásokat tervez kezdeményezni, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.13)

Az első nyolc hónapban 8,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában az első nyolc hónapban 8,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A január és augusztus közötti időszakban 17,67 millió vendégéjszakát jegyeztek a kereskedelmi szálláshelyeken, aminek 81,5 százalékát román turisták töltötték el, a többit külföldiek. A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal, 3,277 millióra nőtt tavalyhoz képest. A romániai kereskedelmi szálláshelyekre összesen 7,466 millió turista érkezett, ami 11 százalékkal jelent többet a tavalyi első nyolc hónaphoz mérten, s ebből 1,659 millió külföldi turista volt. Legnagyobb számban német, izraeli és olasz turisták érkeztek hazánkba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)/rganciu