2016. június 7

Klaus Iohannis: A Luxemburgi Egyetem példakép a felsőoktatás nemzetköziesítése terén

Klaus Iohannis államfő szerint a Luxemburgi Egyetem példakép a felsőoktatás nemzetköziesítése terén, amelyen több, mint 100 ország fiataljai tanulnak. A Luxemburgi Egyetem román főiskolásaival tartott találkozón az államelnök, egyebek mellett, a román egyetemekkel megkötendő partneri kapcsolatról beszélt.”A Luxemburgi Egyetem és a romániai egyetemek közötti partneri kapcsolat kiépitését, a jó gyakorlatok átvételét, valamint az akadémiai és a kutatási hálózatok fejlesztését szorgalmazom. Mindez hozzájárulna az általam kezdeményezett és országos viszonylatban alkalmazandó ‘Képzett Románia’ program bővitéséhez, amely az oktatás és kutatás jövőjéről szól”, hangsúlyozta az államfő. Klaus Iohannis részt vett a luxemburgi Kereskedelmi Kamara által szervezett gazdasági eseményen is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Európai finanszirozás egyes országút-szakaszok reabilitására

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos 31 millió euró értékű finanszirozást hagyott jová az 1C és a 19-es jelzésű országútak egyrészének felújjitására.A munkálatokat csaknem befejezték. A terv Nagybánya és Halmi község, illetve Szatmárnémeti és Sárközújlak közötti, mintegy 77 kilóméter hosszú útszakasz felújjitására vonatkozik. Mint Corina Creţu megjegyezte: „Az emlitett útszakaszok rehabilitálása révén megtermetődnek az előfeltételek a gyorsabb és biztonságosabb közlekedésre az ország észak-nyugati részében található szomszédos megyék között. Természetesen, ennek közvetlen hatása is lesz a térségbeli gazdasági növekedésre. A közszállitási infrastruktúra kúlcsfontosságú terület Románia fejlesztésére nézve és az Európai Bizottság téritésmentes alapokkal támogatja e szektort”, hangsúlyozta Corina Creţu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -06.07)

Az energia szektorban működő állami vállalatok a legjövedelmezőbbek

Az energia szektorban működő állami vállalatok a legjövedelmezőbbek és az autóipar biztositja a román gazdaság növekedését, derült ki a „A gazdaság legfontosabb játékosai” cimű évkönyv adataiból, amelyet egy keddi konferencián mutattak be. Az infrastuktúra fejlesztése az egyik olyan tényező, amely hozzájárul az üzleti szféra növekedéséhez, hangsúlyozta egyik gépjárműgyártó vállalat pénzügyi igazgatója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Növekedett a román gazdaság a többi európia államok gazdaságaihoz képest

Az Országos Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a lakóssági fogyasztás megugrásának köszönhető a román gazdaság növekedett az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.Románia gazdasága továbbra is nagyobb növekedést könyvel el a többi európai országhoz képest, mutatnak rá az UE Statisztikai Hivatala, az Eurostat által közölt adatok. Az év első negyedévében Románia több mint 4%-os gazdasági növekedést könyvelt el, összehasonlitva az elmúlt év azonos időszakában elért erdeményekkel. Az elemzett időszakban az EU 1,8% növekedést ért el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Rozalia Ganciu