2018. június 18

A szenátus hétfői plénumán szavaznak a gazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványról
A szenátus héltfői plénumán vitatják meg és bocsátják szavazatra azt az egyszerű bizalmatlansági inditványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát (USR) politikai alakulat kezdeményezett Dănuţ Andruşcă gazdasági miniszter ellen.  A liberálisok a tárcavezető lemondását követelik, mivel – véleményük szerint – rosszul kezelte a minisztérium által tervezett befektetéseket. Másrészt, Viorica Dăncilă miniszterelnök kérésére a szenátorok és a képviselők szerdán együttes ülést tartanak, amelyen megvitatják azokat a célkitűzéseket, amelyeket Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnöksége alatt tervez megvalóstani. A törvényhozó fórumhoz intézett levelében a miniszterelnök megjegyezte, hogy a plénum előtt ismertetni óhajtja Románia EU-elnökségét előkészitő munkafolyamatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)
Huszonhárom ország diplomatája a napokban megtekinti Iaşi és Suceava megyék turisztikai létesitményeit
A Bukarestben akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői a napokban megtekintik Suceava megye turisztikai létesitményeit és ellátogatnak a Putna és Voroneţ kolostorokhoz. A 23 diplomata moldovai látogatását a román külügyminisztérium kezdeményezte és részét képezi a Nagy Egyesülés Centenáriuma alkalmából szervezett eseményeknek. Sajtóközlemény szerint a diplomaták látogatásuk során tájékozódnak Iaşi és Suceava megyék turisztikai és befektetési lehetőségeiről is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)
Télen emelkedni fog a gáz ára
övő télen drágább lesz a földgáz az olajárak növekedése miatt – közölte hétfőn Vasile Ciolpan, a Romgaz kereskedelmi igazgatója. A Capital folyóirat energiaügyi konferenciáján a Romgaz kereskedelmi igazgatója azt mondta: a télen felhasználásra kerülő gáz a tartalékokból és jelenlegi termelésből tevődik majd össze, amelyhez a legnagyobb fogyasztás időszakában import gázt is hozzá kell adniuk. Ez minden évben így történik a leghidegebb periódusokban, tette hozzá Ciolpan. Azt is közölte: a tervek szerint halad a gáztartalékok elraktározása, jelenleg a Romgaz 3 milliárd köbméter gázat képes tartalékolni föld alatti raktáraiban, ebből a tél keménységétől függően 2,2 – 2,4 milliárd köbméternyit használ fel általában. Az előző telek tapasztalatai azt mutatják, hogy a csúcsfogyasztás időszakaiban szükség lesz import gázra is – nyilatkozta az igazgató. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)
A konstancai Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtér új járatokat indit
A konstancai Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtér ezen a héten új járatokat indit Nagyváradra, Párizsba és Brüsszelbe. A Konstanca és Nagyvárad között a nyári szezonra, hetente kétszeri gyakorisággal inditott járat már hétfőtől közlekedik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)
Véget ért a Nagyszebeni Nemzetközi Szinház Fesztivál
Tűzijátékkal ért véget az éjszaka Nagyszebenben a 25-ik Nemzetközi Szinház Fesztivál. A tiz napos fesztiválon 73 országból 3.300 szinművész vett részt, akik több mint 500 műsort mutattak be, mig a közönség száma meghaladta a szervezők várakozásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.18)
ANDREI DEMENY