2020. december 31

Romániában drámain csökkent a nők kormánytisztségekben való képviselete

Egy év alatt Romániában drámain csökkent a nők kormánytisztésekben való képviselete. A jelenlegi kormányban mindőssze egyetlen tárcát vezet nő és ezzel az eredménnyel a világranglistán Románia a 102-ik helyről a 175-ik helyre zuhant, mig az Euópai Unió szintjén az utolsó helyen szerepel. Világszerte kilenc olyan ország van, ahol a nők nem vesznek részt a kormányzásban. Ezen országok között emlithetjük meg Szaud-Arábiát, Bruneit, Thaiföldet és Vietnámot. Tizénnégy országban – köztük Spanyolország, Finnország, Svédország, Franciaország és Kanada – a minisztériumok legkevesebb felét nők vezetik, derült ki a Versenyképességi Kezdeményezés által készitett tanulmányból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.31)

Húsz százalékkal emelkedik a gyermeknevelési pótlék

Január 1-től 20%-al növekedik a gyermeknevelési pótlék, ami konkrétan havi 214 lejt jelent 2 és 18 éves kor közötti gyermekek esetében, közölte Raluca Turcan munkaügyi miniszter Facebook-bejegyzésében, megjegyezve, hogy a két évnél kisebb korú, illetve a fogyatékkal élő, 18 évet be nem töltött gyermekek havi támogatása 427 lejre emelkedik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.31)

Meghosszabitották a horgászati tevékenység folytatásához szükséges dokumentumok érvényességét

A Duna-delta Bioszféra Rezervátum adminisztrációja meghosszabitotta a horgászati tevékenység folytatásához szükséges dokumentumok érvényességét, mivel még nem hagyták jóvá a horgászat törvényes keretek közötti gyakorlására vonatkozó jogszabályt. Igy, a horgászati engedélyek április 9-ik érvényesek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.31)

Románia humanitárius segélyt nyújtott Horvátországnak

Románia több mint 640 ezer lej értékű segélyt küldött Horvátországnak, miután egész sor földrengés rázta meg az ország középső részén fekvő Petrinja környékét. A román küldöttség csütörtök reggel, Aradról indult útnak. „A segély modulokból álló, meghatározott időre megfelelő lakhatási körülméyeket biztositó 14 épületet, illetve takarókat, ágyakat tartalmaz”, nyilatkozta Románia Állami Anyagi Tartalékainak Adminisztrációját vezető Gheorghe Alecsei.A horvátországi földrengés-sorozat nyomán hét ember életét vesztette; szombatra nemezeti gyászt rendeltek el a hatóságok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 12.31)

Január 1-től, Romániában liberalizálják a villamosenergia piacát

Az elemzők azzal vádolják a hatóságokat, hogy rosszul kezelték e kérdést, hiszen január 1-től egyes fogasztók esetében a villamosenergia akár 26%-al is drágulhat. A drágulás oka nem önmaga a liberalizálás, hanem a lakosság tájékoztatásának a hiánya, jegyzi meg a román közszolgálati rádió tudósitója. A legrosszabb helyzetben azok a háztartási fogyasztók vannak, akik mostanig szabályozott villamosenergia-árakat fizettek és nem kötöttek új szerződéseket a piacon szereplő szolgáltatók egyikével sem. Ezek száma mintegy hat millióra tehető. Az úgynevezett aktiv fogyasztók villanyszámlája, akik tájékozottabbak és új szerződéseket kötöttek valamelyik szolgáltatóval, mintegy öt százalékkal lesz drágább. A passziv fogyasztók, ha nem kötnek új szerződéseket, autómatikusan bekerülnek az egyetemes szolgáltatásba, ami legdrágább a hazai árampiacon. A háztartási fogyasztóknak bátran kell változtatniuk az áram-szolgáltatón és ha esetleg nincsenek megelégedve a kiválasztott szolgáltatóval, lehetőségük van  válogatni az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság honlapján közölt ajánlatok közül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.31)

Gănciulescu Rozália