2023. október 4

Románia további gyalogsági századot sorakoztat fel Koszovóba

A Nemzetvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy Románia további gyalogsági századot sorakoztat fel Koszovóba, miután az Észak-atlanti Tanács jóváhagyta a haderők kiegészitését a nyugat-balkáni helyzet kezelésére. A nyugat-balkáni hadszintéren, Bosznia-Hercegovinában csaknem 330, mig Koszovóban 80 román katona szolgál. A keddi, varsói Biztonsági Fórum alkalmából Angel Tîlvăr védelmi miniszter kijelentette, hogy Románia továbbra is szilárdan elkötelezett a nyugat-balkáni térség stabilitásának és biztonságának szavatolása mellett. A feszültség fokozódott Koszovában, miután a múlt hónap végén egy több tucat emberből álló félkatonai kommandó meggyilkolt egy koszovói albán rendőrt, mig egy másik megsebesült a tartomány északi részén fekvő Banka falu közelében lévő barikádon. A kommandó három tagja, valamennyien koszovói szerbek, utólag a koszovói rendőrség különleges erői által indított hadműveletben vesztette életét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Az Alkománybiróság ismét elhalasztotta a nyugdíj fizetéssel történő felhalmozására vonatkozó törvényről szóló döntését

Az Alkotmánybíróság csütörtökre halasztotta a nyugdíj fizetéssel történő felhalmozására vonatkozó törvényról szóló döntését. Ez a harmadik elhalasztás a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőtábla által e témában tett észrevétele kapcsán. A szabályozó rendelkezés a nyugdíjazási feltételeknek megfelelő személyek estében a tevékenység folytatását biztositó egyes intézkedésekre utal. A Legfelsőbb Bíróság azt állítja, hogy a dokumentum összességében alkotmányellenes. A törvény értelmében az állami alkalmazottak nem vonhatják össze fizetésüket a nyugdíjjal. Az ebben a helyzetben lévőknek 30 naptári nap áll rendelkezésre, hogy a nyugdij, illetve a fizetés mellett döntsenek A parlament által június 28-án elfogadott törvény néhány kivételről is rendelkezik, nevezetesen a közjogi tisztségre megválasztott személyek és a közméltóságok összevonhatják állami fizetésüket a nyugdijjal. Az Alkotmánybiróság kilenc bírája közül hatan vonják össze a nyugdíjat a fizetéssel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

„Május 2” címmel törvénykezdeményezést nyújtottak be a liberális honatyák a kábitószer-kereskedelem leszoritására

A kábítószer-kereskedelem leküzdése érdekében a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselői szerdán törvényalkotási kezdeményezést nyújtották be a képviselőházban, „Május 2” címmel. A törvénytervezet szerint a mgas kockázatú kábítószercsempészek a továbbiakban nem ússzák meg a börtönbüntetést. Alina Gorghiu igazságügyi miniszter leszögezte, hogy a törvény elfogadásával megszűnnek a felfüggesztett börtönbűntetések és igy a drogdílerek lehetősége leszükül a pszichoaktív anyagok fiataloknak való eladása terén. A projekt emellett azt javasolja, hogy 2-7 évről 3-10 évre emeljék a büntetéseket a magas kockázatú termékeket forgalmazók esetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

A Nemzetközi Valutalap romániai missziójának vezetője a jegybank székházában ismerteti az IMF-küldöttség konklúzióit

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai missziójának vezetője, Kees Martijn, a Román Nemzeti Bank (BNR) székházában ismerteti az IMF-küldöttség hazánkban tett tiz napos látogatásának konklúzióit. A küldöttség a látogatás során a román gazdaság helyzetét elemezte. A Nemzetközi Valutaalap csapatának utolsó megbeszélésére Romániában Marcel Ciolacu miniszterelnökkel került sor, szerda délelőtt. Tegnap az IMF képviselői a költségvetési és a pénzügyi bizottság országgyűlési képviselőivel beszélgettek, két fontos problémát ajánlva figyelmükbe: az állami kiadások növekedését és a lakosság alacsony munkaerő-piaci részvételét. A bizottság tagjai szerint úgy tűnik, hogy a kormány által vállalt fiskális intézkedéscsomagot az IMF-delegáció helyesli. Marcel Boloș pénzügyminiszter a maga részéről nemrég azt nyilatkozta, hogy az IMF szakértői arra figyelmeztettek, hogy további intézkedésekre van szükség az adócsalás leküzdésére és a költségvetési hiány csökkentésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.04)

Rozália Gănciulescu