2021. október 14

Florin Cîţu mérlegeli, hogy bevásárolni is csak zöldigazolvánnyal lehessen menni

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök javaslata szerint csak a zöldigazvolányt felmutató személyek mehetnének boltokba, hipermarketekbe. Szerinte ez nem jelent korlátozást, sokkal inkább egy járványügyi szűrést. Cîțu csütörtökön elmondta, ismertette Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszterrel azon javaslatát, hogy minden olyan gazdasági tevékenységet, ahol emberek egymással érintkezhetnek, kössék a zöldigazolvány felmutatásához. „Ha azt akarjuk, hogy a gazdaság nyitva maradjon, egy ilyen intézkedés sokat segítene” – fogalmazott. Elképzelése szerint a miniszterelnök minél hamarabb bevezetné az intézkedést a boltok és hipermarketek esetében. Kérdésre megjegyezte, értelmezése szerint ez nem jelentene korlátozást, sokkal inkább járványügyi szűrést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Koronavírus Romániában: Több mint háromszázan meghaltak és 16 ezernél is több új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában 303-an meghaltak és 16 383 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak Romániában – közölte szerdán kora délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt 24 órában 303 koronavírussal diagnosztizált személy halt meg. Egy korábbi halálesetet is regisztráltak, ez szeptemberben következett be Brassó megyében. A GCS szerint 149 férfiről és 155 nőről van szó. A halálos áldozatok között van három fiatal nő: egy 18 éves Iaşi megyéből, egy 21 éves Galac megyéből és egy 29 éves Hargita megyéből. Egyikük sem volt beoltva, és mindháromnak volt más betegsége is. A 304 halálos áldozat közül 279-nek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

A parlament elé kerül az egészségügyi alkalmazottak kötelező tesztelését előíró tervezet

Előterjesztik a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi alkalmazottak tesztelését. A javaslat értelmében minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki még nem oltatta be magát, és nem esett át a koronavírusos megbetegedésen, saját költségén, rendszeresen teszteltetnie kell magát– jelentette be Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök. Florin Cîţu rámutatott, a tervezetet jómaga és a kormány más tagjai, többek között Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, valamint Cseke Attila és Lucian Bode miniszter is aláírta, és még a nap folyamán benyújtják a parlamentbe. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.14)

Romániában nőtt az iparvállalatok bevétele

Romániában az iparvállalatok árbevétele 23,3 százalékkal emelkedett az első nyolc hónapban a múlt év azonos időszakához mérve, augusztusban pedig 18,5 százalékkal nőtt a 2020 augusztusihoz képest – közölte az országos statisztikai intézet csütörtökön.Júliushoz mérten ugyanakkor a bevételek 6,9 százalékkal visszaestek. A statisztikai intézet szintén csütörtökön közölte, hogy augusztusban az új ipari megrendelések 8,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor júliushoz mérve 21 százalékkal csökkentek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.14)