2024. március 12.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített 2024-es romániai gazdasági felmérést ma mutatják be a Victoria-palotában

A rendezvényen részt vesz Marcel Ciolacu miniszterelnök és Mathias Cormann OECD-főtitkár is. A román kormányfő elmondta, hogy az OECD-tagság megszerzése továbbra is Románia legfontosabb stratégiai célja a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után, és ezt a célt a teljes politikai elit magáénak vallja. Marcel Ciolacu azt is elmondta, hogy a végrehajtó hatalom egyértelműen elkötelezett a szükséges reformok folytatása mellett. Románia jelenleg az OECD-hez való csatlakozás folyamatában van, az OECD 26 ágazati bizottságában értékelik. (RADOR – Románia Rádió)

A brit hatóságok kérésére 24 órára letartóztatták a Tate-testvéreket

Andrew Tate-et és testvérét, Tristant hétfő este tartóztatták le a 2012-2015 között elkövetett szexuális erőszak vádjával, amit mindketten határozottan tagadnak – közölték képviselőik. A letartóztatási parancsot a Westminster Magistrates Court adta ki. „Andrew és Tristan Tate testvéreket 24 órán keresztül tartják fogva és kézbesítették nekik az Egyesült Királyság hatóságai által kiadott európai elfogatóparancsot. A vádak, amelyek 2012-2015-re nyúlnak vissza, állítólagos szexuális erőszakot tartalmaznak” – mondta Andrew Tate PR-képviselője. A bukaresti fellebbviteli bíróságnak ma kell döntenie arról, hogy végrehajtják-e az elfogatóparancsot vagy sem – tudta meg a közszolgálati rádió.

Tate ellen, aki több millió rajongót szerzett magának azzal, hogy ultramaszkulin életmódot hirdetett, 2023 júniusában emeltek vádat Romániában a testvérével és két román nővel együtt emberkereskedelem, nemi erőszak és nők szexuális kizsákmányolására irányuló bűnszövetkezet létrehozása miatt. Tagadják a vádakat. Azóta az ügy a bukaresti bíróság előkészítő tanácsában van, amelynek döntenie kell arról, hogy folytatódhat-e a per. A bukaresti bíróság várhatóan pénteken dönt arról, hogy helybenhagyja-e a Tate vagyonának elkobzásáról szóló határozatot, amelyet a román ügyészek 2023 elején hajtottak végre.

A Tate testvéreket a büntetőeljárás során 2022 december végétől áprilisig rendőrségi őrizetben tartották, hogy megakadályozzák, hogy elhagyják az országot, vagy bizonyítékokat hamisítsanak meg. Augusztusig házi őrizetbe helyezték őket. Azóta bírósági felügyelet alatt állnak, ami egy enyhébb megelőző intézkedés, amelynek keretében a rendőrség rendszeresen ellenőrzi őket, de szabadon mozoghatnak, kivéve, ha el akarják hagyni az országot. (Radio România Actualităţi)

Felújítják a Piteşti és Brassó közötti 73-as számú műutat

Ma el is kezdődtek a munkálatok. Ez a Brassó megyei Fundáta és Keresztényfalva (Cristian) közötti 36 kilométeres szakaszt érinti. Egy romániai vállalkozónak 18 hónap áll rendelkezésére, hogy mintegy 30 kilométeren konszolidációs munkálatokat végezzen, és négysávosra szélesítse a Brassó és Keresztényfalva közötti szakaszt. A Havasalföldet és Erdélyt összekötő DN 73-as úton 2014-ben kezdődtek az első munkálatok, de csak Pitești és Câmpulung, illetve Brassó és Barcarozsnyó (Râșnov) között végeztek – tájékoztatta a hallgatókat Alex Lancuzov, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

A kormánykoalíció tegnap este úgy döntött, hogy közös listájukat, amellyel indulnak az európai parlamenti választásokon Ramona Chiriac, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője nyitja meg

Ramona Chiriacot 2021-ben nevezték ki erre a tisztségre, és az Európai Bizottság hivatalos romániai képviselőjeként tevékenykedik, Ursula von der Leyen elnök politikai irányítása alatt. Ami a bukaresti helyhatósági választásokat illeti, a kormánykoalíció vezetői által megvitatott egyik lehetőség az lenne, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) külön jelöltjei legyenek – közölték a közszolgálati rádióval politikai források. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin