Spionajul militar ucrainean explică de unde au arme combatanţii ruşi anti-Putin care au intrat în regiunile Belgorod şi Kursk

Andri Iusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, a comentat prezența armelor în unităţile de voluntari ruși care au reuşit să treacă graniţa şi să ajungă în Federația Rusă, în cursul zilei de marţi.

În plus, Iusov a explicat „fenomenul” unor astfel de incursiuni pe teritoriul statului agresor, care nu au loc pentru prima dată. „Pe teritoriul Ucrainei, are loc un război la scară largă de mai bine de doi ani. Este vorba și despre arme ‘trofeu’ (capturate de la armata rusă, n.r.). Dacă vorbim de acțiunile din cadrul forțelor de securitate și apărare ucrainene, bineînțeles că este vorba despre arme ucrainene, de producție ucraineană. Nu există secrete în acest sens” – a afirmat Iusov.

Acesta a explicat şi de ce nu este prima dată când aceste batalioane reușesc să treacă granița şi să ajungă în Federația Rusă. „Aceasta este, probabil, o chestiune ce ţine nu de modul în care (ruşii, n.r.) păzesc (frontiera, n.r.), ci de modul în care unitățile respective își planifică operațiunile și, în astfel de condiții, reușesc, în pofida faptului că inamicul raportează că totul este protejat, totul este sub control. Acestea (unităţile de combatanţi anti-Kremlin, n.r.) reușesc, iar şi iar, să se întoarce-te acasă și să-şi îndeplinească sarcinile” – a explicat Iusov.

Amintim că, marţi dimineaţă, Legiunea „Libertatea Rusiei”, „Corpul Voluntarilor Ruşi” și „Batalionul Siberian” au intrat în regiunile ruse Kursk și Belgorod, ca parte a unei operațiuni comune. În regiunea Belgorod, de exemplu, au intrat pe tancuri şi avansează în mai multe direcții. Solicitat să comentexe situaţia, reprezentantul serviciului de spionaj al armatei ucrainene a afirmat că voluntarii ruși acționează în mod independent. „Ca cetățeni ai Rusiei, au tot dreptul să facă acest lucru” – a remarcat Iusov. „Legiunea ‘Libertatea Rusiei’, RDK (Corpul Voluntarilor Ruşi, n.r.), ‘Batalionul Siberian’ operează în mod independent pe teritoriul așa-numitei Federații Ruse, ca structuri și organizații independente, îndeplinindu-și sarcinile sociale şi politice” – a explicat reprezentantul spionajului militar ucrainean.

Iusov a adăugat că, probabil, vorbim deja despre o funcționare comună a structurilor respective în acest teritoriu. „La urma urmei, sunt cetățeni ai Federației Ruse și au tot dreptul să facă acest lucru” – a declarat ofițerul de informații./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 12 martie