2018. július 19

Ma a második kormányülésre kerül sor ezen a héten

A miniszterek ma 13.00 órakor találkoznak a Victoria Palotában. Két nappal korábban, a kormányülés végén Nelu Barbu kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy vannak olyan jogszabályok, amelyeknek az elfogadása nem tűr halasztást és a szükséges ellenjegyzések megérkezése után napirendre fogják tűzni azokat is. Ugyancsak ma a rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó napján összehívták a Szenátus házbizottságát. A Szenátus alelnöke, Claudiu Manda szenátor azt mondta, hogy az ülés napirendjén a héten elfogadott sürgősségi kormányrendeletek vannak. (Rador Hírügynökség)

Kivizsgálják a lupényi bányabalesetet

Az Energiaügyi Minisztérium ellenőrző testülete ma a Lupényi Szénányában vizsgálja ki annak a tegnapi balesetnek a körülményeit, amelynek nyomán egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsérült. A sérült bányászt jelenleg a kórházban ápolják, állapota jó. Egyidejűleg az ügyészség is nyomozást rendelt el gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt. A Munkavédelmi felügyelőség szintén vizsgálatot indított.

A közszolgálati rádió tudósítója Ilie Pintilie arról számolt be, hogy a baleset 500 méterre a föld felszíne alatt következett be, amikor megomlott a kitermelt szén és maga alá temette az egyik bányászt. A bányamentők azonnal közbeléptek, de már nem tudták megmenteni a vájárt. A bányászok azt panaszolják, hogy rossz munkakörülmények között és elavult eszközökkel kell dolgozniuk. (Radio România Actualităţi)

Eddig egyetlen jelölt sem akadt, aki megpályázza az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vezetőjének megüresedett tisztségét.

Ezt az Tudorel Toader igazságügy-miniszter közölte ma a sajtóval. A tisztséget azt követően írták ki, hogy az intézmény előbbi vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit az államfő az igazságügy-miniszter javaslatára és az Alkotmánybíróság döntése nyomán felmentette tisztségéből. A pályázatok benyújtásának határideje hétfőn, július 22-én jár le és Tudorel Toader biztos benne, hogy az említett határidő lejártáig lesznek jelentkezők a tisztségre. A törvényes eljárás szerint a jelölteknek a miniszter előtt egy interjúban kell számot adniuk képességeikről. A pályázatokat a miniszter július 30-ig fogja elbírálni és akkor jelenti be azt, hogy kit jelöl a tisztségre. Ezt követően a jelöltről konzultációs jelleggel véleményt kell mondania a Bírák Tanácsának (CSM), majd az államfő elé kerül a javaslat, akinek jogában áll egyetlen alkalommal visszautasítani azt – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit, Mădălina Verman, riporter. (Radio România Actualităţi)

Az egész országban japán sztrájkba léptek az Ifjúsági és Sportminisztériumnak alárendelt intézmények dolgozói

A Sport és Ifjúsági Országos Szakszervezet azt tervezi, hogy a képviselői a jövő héttől kezdődően sztrájkőrséget állnak az intézmények bejáratainál és megkezdik az aláírásgyűjtést az általános sztrájk meghirdetése érdekében. A munkavállalói érdekképviselet azt sérelmezi, hogy az alkalmazottak nem kapták meg az egyes pótlékokat, illetve a szolgálati időért járó besorolásokat és az munkavállalók ugyanazt a bért kapják, függetlenül attól, hogy egy vagy harmincöt év szolgálati idővel rendelkeznek. A szakszervezet ugyanakkor kifogásolja, hogy a munkaszüneti napokon is dolgozókat nem fizetik külön és azok az edzők, akik országos válogatottakat készítenek fel, nem kapják meg a 25%-os bérpótlékot. (Rador Hírügynökség)

Környezetvédelmi ellenőrzés a Békási tónál

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tarthatatlannak nevezte a tónál uralkodó állapotokat. 250 tonna szemét, valamint pillepalack szennyezi a tó vizét. A Környezetvédelmi Gárda vizsgálatai szerint a szennyezésért a Beszterce folyó melléki cégek és panziók a felelősek, amelyek nem rendelkeznek hulladékgazdálkodási eljárással és a szemetet egyszerűen a folyóba ürítik. A szaktárca átfogó ellenőrzéseket ígért. Ma a helyszínre várják Ioan Deneş vízügyi minisztert is.

Székely Ervin, Rador