2024. március 21.

Öt gyerekből kettőnek volt már kellemetlen internetes élménye – derült ki a Mentsük meg a Gyermekeket  segélyszervezet felméréséből

Öt gyerekből kettőnek volt már kellemetlen élménye az internet használata során, sértés, zaklatás, bántalmazási kísérlet vagy életkorának nem megfelelő tartalomnak való kitettség miatt,  derült ki a Mentsük meg a Gyermekeket  segélyszervezet felméréséből. A szülők szerint nehéz kezelni ezt a problémát és tanácsra van szükségük. A román közszolgálati rádió konstancai studiójának munkatársai a kiskorúak internetezési biztonságáról beszélgettek Oana Yucellal, a témában tartott workshopok szervezőjével. Oana Yucel úgy vélte, hogy már nem elég, ha a szülők jelszavakkal próbálják korlátozni az internethez való hozzáférést. „Hallottam olyanról is, hogy a gyerek egy másik gyerekkel csatlakoztathat egy másik számítógéphez a hálózaton belül, amihez a szülei nem szabtak korlátozást, és hozzáfért jóhoz-rosszhoz egyaránt. Szerintem a digitális oktatásban nagy szerepe van a szülő-gyermek kapcsolatnak”, magyarázta Oana Yucel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Az Országos Adóhívatal ismét figyelmeztet a nevében küldött hamis üzenetekre

Az Országos Adóhivatal (ANAF) ismét figyelmeztet a nevében küldött hamis üzenetekkel folytatott kampányokra, melyek keretében tájékoztatást kérnek az adófizetőktől az e-Számla (e-Factura) rendszerben kiállított számláikról olyan cégek számára, ahol az illetők alkalmazottaként dolgoznak, vagy esetleg cégvezetők. Az üzeneteket ezúttal olyan e-mail címről küldik, amely nem az ANAF e-mail címe, és nem szabad eleget tenni a kéréseknek, figyelmeztet az intézmény. Az ANAF ugyanakkor megjegyzi, hogy a RO e-Factura által biztositott szolgáltatásokat az adófizetők a biztonságos kommunikációra kialakított és kifejlesztett privát virtuális téren keresztül érhetik el. Az adófizetők általános adózási információkat is kaphatnak az intézmény telefonos ügyfélszolgálatán keresztül, melynek telefonszáma  megtalálható az anaf.ro weboldalon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Világszerte sokan pénz nélkül maradtak számlájukon, miután új csalások célpontjai lettek

Világszerte sok ember maradt pénz nélkül a számláján, miután új csalási módszerek célpontjaivá váltak. A kiberbiztonsági cégek becslése szerint a bűnözőknek évente több mint 2 milliárd dollárt sikerül ellopniuk mobilos adathalászattal. A kibertámadók telefonhívásokon keresztül próbálják meggyőzni a beszélgetőpartnereket arról, hogy kormányzati intézményeket vagy magáncégeket képviselnek, és néha sikerül személyes, hitelesítési vagy pénzügyi adatokat szerezniük. A közösségi média platformokon vagy e-mailben küldött hirdetések kihasználják az emberek figyelmetlenségét vagy azt a reményt, hogy egyik napról a másikra meggazdagodhatnak. A technológia rohamos fejlődése lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy olyan új csalási módszereket fejlesszenek ki , amelyeket nagyon nehéz felismerni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

A románok több mint 80 százaléka már tervezi az idei szabadságot

A románok több mint 80 százaléka már tervezi az idei szabadságot, a legtöbben a korai ajánlatokat kihasználva már foglalják a szálláshelyet a húsvéti ünnepekre és a nyárra, derült ki a Travelminit felméréséből. Az utazási iroda megjegyzi, hogy idén húsvétkor minden idők leghosszabb, hatnapos minivakációnak örülhetnek az emberek, mivel a hatóságok már bejelentették, hogy a közalkalmazottak számára munkaszüneti nap lesz a május 1-je (szerda) és a húsvéti ünnepek (péntek és hétfő, május 3. és 6.) közé ékelődő csütörtöki nap (május 2.) is . A felmérés szerint a románok 45 százaléka szabadságát valamelyik fürdőhelyen tervezi tölteni, de népszerűek a tengerparti és a hegyvidéki üdülők is. A turisták 70 százaléka éjszakánként 300 és 500 lej közötti összeget tart elfogadhatónak egy kétágyas szobáért. Egy részük 300 lej alatti szállást szeretne, de akadnak olyanok is (13,9 százalék), akik 500 és 800 lej közötti összeget is hajlandók fizetni egy kétágyas szobáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

A sofőrök SMS-ben újra fizethetik az útdíjat

Az autópályák, gyorsforgalmi utak és országutak hálózatát igénybevevő sofőrök csütörtöktől ismét SMS-ben, mobiltelefonon fizethetik az útdíjat. Az új időszakok bevezetése után – egy napos, 10 napos és két hónapos – , melyek 10 napi megszakitást vettek igénybe, az Országos Autópálya- és Közúttársaság (CNADNR)  megnyitotta az SMS-es fizetési szolgáltatást. Az egy napra szóló útdíj 12,50 lejbe, 10 napra pedig 16,50 lejbe kerül. Teherautóknál az egynapi útdíj 55 lej. A mobiltelefon-szolgáltatótól függően az útdíj további költségekkel is kiegészülhet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA