2023. július 3

Július 6-án adják át a forgalomnak a Brăilánál megépült Duna-hidat

Ez Európa harmadik legnagyobb függőhídja, amelynek teljes hossza közel 2000 méter a folyó felett, középső fesztávja pedig 1120 méter. Románia elmúlt 50 évének leglátványosabb infrastrukturális projektje, amely 2,3 milliárd lej értékben európai forrásból, de a kormány jelentős hozzájárulásával valósult meg. A hidat mintegy két évvel ezelőtt kellett volna felavatni, de műszaki problémák miatt elhalasztották. A hídon csütörtökön és pénteken reggel 6 órától este 8 óráig lehet közlekedni, hogy éjszaka folyamán a darubontási munkákat biztonságosan lehessen végezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

A kormány meghosszabbította a Paradicsom-program elszámolási határidejét

A Paradicsom-programban résztvevő gazdák július 15-ig értékesíthetik terményeiket. Korábban a határidő június 30-a volt, azonban a kormány jóváhagyta ennek meghosszanitását a mezőgazdasági minisztérium kérésére és miután a zöldségtermesztők a tavaszi hőmérséklet-ingadozások miatti határidő betartásának nehézségeire panaszkodtak. A megyei földművelésügyi osztályok szerint június végére a programba beiratkozott termelők 80%-ának sikerült értékesitenie termését. A hatóságok július 18-ig hosszabbították meg az igazoló dokumentumok benyújtásának határidejét is. A Paradicsom-program keretében nyújtott (kedvezményezettként 3000 eurós) támogatás feltétele, hogy 1000 négyzetméter megművelt területről legalább három tonna paradicsomot takarítson be a gazda. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

A tavaly Romániában volt a legolcsóbb az élelmiszer az Európai Unióban

Az Országos Statisztikai Intézet elemzése szerint 2022-ben Romániában volt a legolcsóbb az élelmiszer az Európai Unióban. A vásárlóerő tekintetében azonban hazánk az utolsó helyen áll, egy szinten Portugáliával és Magyarországgal. Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok hazánkban voltak a legolcsóbbak a tavaly az Európai Unió tagállamai közül. Az ellenkező oldalon Dánia és Luxemburg áll, ahol az emlitett termkékek a legdrágábbak voltak. Ezzel szemben Bulgáriában kellett a legkevesebbet fizetni a szeszesitalokért és a dohánytermékekért, ahogy az egész Unióban a ruházati cikkekért és lábbelikért, a legtöbbet pedig lakásfenntartásra, víz-, áram- és gázszámlára, illetve egyéb üzemanyagokra. Az Európai Unió szintjén Írországban volt a legdrágább a lakásfenntartás, de a szeszesitalok és dohánytermékek is. A statisztikák szerint a tavaly Romániában voltak a legolcsóbbak bútorok és háztartási felszerelések, mig Magyarországon a közszállitás, a kikapcsolódás-szórakozás és a kultúrális programok, Bulgáriában pedig a szállásszolgáltatás és az étterem. A vásárlóerő szempontjából Bulgária az utolsó helyen áll az egész Európai Unióban, míg Luxemburg az első helyen, ezt követi Írország és Dánia. Románia a rangsor legvégén áll, egy szinten Portugáliával és Magyarországgal, és kevéssel Görögország előtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

Eduard Helvig lemondott az SRI éléről

Eduard Hellvig bejelentette, hogy lemond a Román Hírszerző Szolgálat igazgatói posztjáról. „Hazánkban téves az a szokás, hogy a hatalmi pozíciókat betöltők csak az utolsó pillanatban távoznak, esetleg kényszerítve”, nyilatkozta Eduard Hellvig, hozzáfűzve: „A hatalom birtokában lévők többsége különböző okok miatt nem adja fel, amikor teljesiti a célkitűzéseket”. „Egy hírszerző szolgálat igazgató-tisztsége jelentős mennyiségű érzékeny információhoz biztosít hozzáférést. Nem hiszem, hogy a demokráciának jót tesz, ha egy ember hosszú időn át a minősített információkra koncentrál. Egyszerűen úgy gondolom, hogy az állampolgárokat és az államot is jobban lehet szolgálni, ha egyértelmű és meghatározott időközönként egymást követik a vezetők a titkosszolgálatok élén. Úgy gondolom, hogy hamár elértem a kitűzött célokat, nincs okom továbbra betölteni ezt a pozíciót”, mondotta. Eduard Hellvig a kitűzött, teljesitett célok között említette meg, hogy a Román Hírszerző Szolgálat, vezetése alatt, jelentős átalakuláson ment át, így az intézmény hatékonyabban, az aktuális kihívásokhoz jobban igazodva tud fellépni, Románia megvédése érdekében. Eduard Hellvig nyolc évig töltötte be az SRI igazgatói tisztségét, Klaus Iohannis elnök javaslatára 2015 márciusában nevezték ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)

Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez az Európai Unió Tanácsa spanyol elnökségének prioritása

Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni szabad mozgási övezethez a spanyol EU-elnökség egyik proritása, nyilatkozta José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, Spanyolország bukaresti nagykövete, megjegyezve, hogy ez irányban konszenzusra kell jutni a Bel- és Igazságügyi Tanács októberi üléséig. „Elnökségünk prioritása, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez. Ezért azon dolgozunk, hogy konszenzusra jussunk a tagállamok között, különösen a Bel- és Igazságügyi Tanácson belül. Azon dolgozunk, hogy októberben a testület elé terjesszük e témát, de határidőt nem tudunk mondani. A lényeg az, hogy napirenden van, hogy konszenzus szülessen addig”, hangsúlyozta José Antonio Hernández Pérez-Solórzano. Luminița Odobescu román külügyminiszter a maga részéről biztosított afelöl, hogy a schengeni csatlakozás továbbra is kiemelt külpolitikai célkitűzés marad a bukaresti hatóságok számára. Megjegyzendő, hogy a hónap elején Spanyolország vette át az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét. A spanyol elnökség programjának négy fő pontja: Európa újraiparosítása, az ökológiai átmenet előmozdítása, a társadalmi és gazdasági igazságosság növelése, valamint az Európai Unió egységének erősítése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.03)
Rozália Gănciulescu