2015. október 30

Liviu Dragnea közvitára bocsátotta, pártja szintjén, az Etikai és Viselkedési Kódexet

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közvitára bocsátotta, pártja szintjén, az Etikai és Viselkedési Kódexet. Mint megjegyezte, a kódex viselkedési szabályokat és elveket tartalmaz, amelyeket a PSD-tagoknak tiszteletben kell tartaniuk a munkahelyen, párton belül és a közigazgatási tisztségekben, amelyeket mint megválasztottak vagy kinevezettek töltenek be és a párt politikai támogatását élvezik. „Megelégedéssel nyugtázom, hogy a PSD Országos Végrehajtó Bizottsága kedvezően fogadta az Etikai és Viselkedési Kódex tervezetét”, fűzte hozzá Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Az USA támogatja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget

Az Amerikai Egesült Államok támogatja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget (ANI) a korrupció leküzdéséért és a jogállam konszolidálásáért tett erőfeszitésében, nyilatkozta Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete az ANI vezetőségével folytatott megbeszélésen. Az ANI közleménye szerint, Bogdan Stan, az intézmény alelnöke biztositotta az amerikai nagykövetet afelöl, hogy teljesitik a köztisztviselői és a közméltósági funkciók tisztességesen való gyakorlása terén tett vállalásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Moldova Köztársaság elnöke a liberális Gheorghe Brega miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfőnek

Nicolae Timofti, Moldova Köztársaság elnöke a liberális Gheorghe Brega miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfőnek, közölte a Chişinău Rádió. A kisinyóvi parlament által csütörtökön menesztett liberális-demokrata Valeriu Sterleţ   nem volt hajlandó vállalni az ideiglenes miniszterelnöki tisztséget. Kisinyóvban pénteken megkezdődtek a tárgyalások az új, Európa-barát kormánykoalició megalakitásáért, azt követően, hogy a szocialisták kezdeményezte és a kommunisták, illetve a Demokrata Párt képviselői által támogatott, Sterleţ kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági inditványt a kisinyóvi parlament megszavazta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.30)

Bezárták a Zsil-völgyi petrillai bányát

Pénteken bezárták Európa legmélyebb kőszénbányáját. A 1100 méter mély Zsil-völgyi petrillai  bányában 156 éven át folyt szénkitermelés.Pénteken a bányászok megemlékezést szerveztek, több tucatnyi csoportban jelentek meg egykori üzemük hivatalos felszámolásánál. A helyszínen fúvószenekar adta elő a bányászok himnuszát, majd egy csillén felhozták az utolsó egy tonna szenet. Aurel Anghel, a veszteségesen működő Zsil-völgyi bányákat kezelő állami vállalat igazgatója elmondta: szomorú ez a nap azok számára, akik egykor bányászként dolgoztak a Zsil-völgyében, mindnyájukat megviseli a bánya bezárása. A petrillai mellett a parosényi és az urikányi kőszénbánya is része annak a programnak, amelynek keretében a román állam vállalta, hogy 2018-ig felszámolja a veszteséges szénipari létesítményeket. Ezt a programot az Európai Bizottság jóváhagyta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Rozalia Gănciulescu