2016. szeptember 2

Nemzeti gyásznapot hirdetett a román kormány

Nemzeti gyásznapot hirdetett a bukaresti kormány péntekre az augusztus 24-én bekövetkezett olaszországi földrengés román áldozatai emlékére, valamint az olasz néppel való szolidaritás jegyében. A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet értelmében valamennyi közintézménynek félárbocra kell engednie a román zászlót, emellett a kulturális intézményeknek és a közmédiának is a nemzeti gyászhoz kell igazítaniuk műsorukat. A földrengés nyomán életüket vesztett 11 román állampolgárról az egyházak is megemlékeznek, közölte a Román Patriárkátus, amely a Román Ortodox Egyház és hiveinek nevében kifejezte együttérzését és szolidaritását az áldozatok családtagjaival. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Lemondott tisztségéről Petre Tobă belügyminiszter

Bűnpártolás gyanújával indítana bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Petre Tobă belügyminiszter ellen, mivel a tárcavezető állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben. A tárcavezető csütörtök este bejelentette: lemond tisztségéről. Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához. A DNA csütörtöki közleményében azt állítja: a DIPI pénzén például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították. A DNA megjegyzi: Tobă önkényes, részrehajló magatartását bizonyítja, hogy amikor egy formailag a mostanival megegyező ügyben a tanúvédelmi szolgálat főnökeit gyanúsították sikkasztással és hűtlen kezeléssel, nem volt kifogása a bizonyítékok titkosításának feloldása ellen. Dacian Ciolos miniszterelnök a belügyminiszter ellen kezdeményezett eljárás hírére reagálva azt mondta: ebben a helyzetben Tobă nem maradhat a kormány tagja. Nem sokkal később Petre Tobă bejelentette lemondását. A belügyminiszter ártatlannak mondta magát, és azzal indokolta önkéntes távozását a tárca éléről, hogy nem akarja egy botrányba belerángatni a minisztériumot a parlamenti választások küszöbén. Lemondása akkor lép érvénybe, ha az államfő aláírja felmentését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

A kormányfő a bürokrácia leszoritására hivatott intézkedések alkalmazásának kiértékelését kéri a minisztériumoktól

Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette, hogy eredménykimutatást kér valamennyi minisztériumtól a közintézményekben elhatalmasodott bürokrácia leszoritására hivatott kormányintézkedések gyakorlatba ültetéséről. Az intézkedések alkalmazási módját és ütemét, valamint e folyamat folytatását szolgáló javaslatokat a szeptember közepén tartandó kormányülésen értékelik ki, illetve vitatják meg. Dacian Cioloş egyben kihangsúlyozta, hogy a kormány által jóváhagyott jogszabályok megteremtették a törvényes keretet a bürokratikus akadályok felszámolására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Lazăr Comănescu részt vesz az uniós külügyminiszterek kötetlen találkozóján

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei péntektól két napos, kötetelen találkozót tartanak. Az összejövetel napirendjén szerepel, egyebek mellet, a törökországi helyzet legutóbbi alakulásának, valamint az ukrajnai helyzet és az európai külpolitikai és védelmi stratégia megvitatása. Ugyanakkor az uniós tárcavezetők az EU-csatlakozásra pályázó országok külügyminisztereivel elemzik a terrorizmus leszoritásért tett erőfeszitéseket és a radikalizmus megelőzésére és leküzdésére hivatott megoldásokat. A találkozón Romániát Lazăr Comănescu külügyminiszter képviseli, tájékoztatott a román külügyminisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Újabb határsértő csoportot fogtak el pénteken hajnalban a határrendőrök

Újabb Szerbia felől érkező határsértő csoportot fogtak el pénteken hajnalban a román határrendőrök a szerb-magyar-román hármas határ közelében – közölte honlapján a határrendőrség. Beba Veche közelében most 14 szíriai és iráni határsértő – köztük egy kiskorú – próbált illegálisan bejutni Romániába, míg előző éjszaka szintén 14 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el a hatóságok ugyanabban a térségben, ugyanabban az órában. A határrendészet közölte: a határsértőket átadják a bevándorlási hivatalnak, hogy az lefolytassa a szükséges eljárásokat. A két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján a migránsokat visszaküldik Szerbiába. „Magyarország kerítést épített a Szerbiával közös határán és a hármas határ térségében elfogott határsértők gyakorlatilag ezt a kerítést próbálják Románia felől megkerülni” – mondta Ionut Nicola rendőrfelügyelő, a temesvári regionális határrendőrség szóvivője. Hozzátette: az utóbbi hónapban a román hatóságok 75 ázsiai és afrikai illegális bevándorlót fogtak el ezen a határszakaszon, akik – elmondásuk szerint – a jobb élet reményében próbálnak Nyugat-Európába jutni. Ez enyhe növekedést jelent az előző hónap vagy a tavalyi év azonos időszakához képest – magyarázta. Augusztusban a román határrendőrség azt közölte, hogy az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)