2021. június 22

A szenátus napirendjén szerepel a diákok egészségügyi oktatására vonatkozó törvénytervezet

A diákok egészsgügyi oktatására vonatkozó törvénytervezet, melynek felülvizsgálását kérte Klaus Iohannis államelnök, keddtől a szenátus napirendjén szerepel. Megjegyzendő, hogy a múlt héten a szakbizottságok visszautasították a jogszabály felülizsgálását. Anca Dragu szenátusi elnök szerint a törvénytervezet jelenlegi formája féllépés a tanulók egészségügyi felvilágositásának irányába és úgy vélte, hogy közvetlenebb megközelítéssel kell kezelni az ügyet. Szerinte a tervezet szövegének a szexuális nevelésről kellene szólnia és erre meg kell határozni a diákok életkorát, pontosabban 12-14 körüli korhatárt kellene előírni. Az USR PLUS az egyetlen párt, amely a jogszabály felülvizsgálását szorgalmazza, de a kormánykoalició szintjén nem sikerült dönteni, sem a tervezet mellett, sem ellene, közölte a román közszolgálati rádió tudósítója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 22.06)

Románia nagyon aktívan jelen van a transzatlanti kapcsolatokban

Románia nagyon aktívan jelen van a transzatlanti kapcsolatokban és a Biden-adminisztráció jelenti a pozitiv menetrend kialakitásának az esélyét ebben a viszonyban, vélekedett Nicoale Ciucă védelmi miniszter. A miniszter kedden részt vett a Konfliktusmegelőző Központban tartott szakkonferencián. „A koronavirus-járvány által még mindig jellemző hónapban tanui lehetünk az Egyesült Államok visszatérésének Európában”, ez a Konfliktusmegelőző Központ által végzett tanulmány egyik konklúziója, melynek ismertetése során a a védelmi miniszter kitért arra, hogy Joe Biden amerikai elnök biztositott afelöl, hogy a szövetség szolidaritására vonatkozó 5. cikkely továbbra és mérvadó és szent.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 22.06)

Június 22-én megkezdődött az országos képességfelmérő vizsga

Az országos képességfelmérő vizsgára a diákok 96%-a irakozott fel. Kedden az első irásbeli vizsgára, amelyet romány nyelv és iradalomból tartottak, mintegy 7.600-an jelentkeztek. A mai vizsga különösebb incidensek nélkül zajlott, de mégis megtörtént, hogy három iskolából jelezték, megszegték a vizsgatételek szabályait.Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter közölte, hogy értesítették a bűnügyi nyomozó szerveket, mivel a tételeket a szabályban előirt határidő előtt hozták nyilvánosságra. Ugyanakkor egyik bukaresti iskolában egy diákot kizártak, mivel a vizsaga alatt szólt a telefonja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 22.06)

A kormánykoalició keddi ülésének napirendején szerepel a nép ügyvédjének és a román közszolgálati rádió és televizió vezetőségnek meghatározása

A tervek szerint a kormánykoalició kedd délután ül össze, amelyen dönt a nép ügyvédje és a román közszolgálati rádió és televizió vezetősége felöl. A kormánypártok vezetői megoldást próbálnak találni a román közszolgálati rádiónál és televiziónál kialakult helyzet rendezésére, azt követően, hogy az alkotmánybiróság úgy döntött, hogy az igazgatók ideiglenes kinevezése a két intézmény élére alaptörvénybe ütköző. A kormányülés napirendjén szerepel továbbá az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökség létrehozásának megvitatása is, amelyről Dan Barna, az USR PLUS társelnöke azt mondta, hogy kormányprogramban szerepel és a koalició egyetért ezzel.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 22.06)

Gănciulescu Rozália, RADOR