2023. március 2.

Betilthatják Romániában a közméltóságoknak a TicToc alkalmazás használatát

Ezt Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter jelentette be tegnap. Jelenleg egy miniszteri rendelet értelmében, minden romániai intézmény határidőre köteles listázni a nem elfogadható szoftverek szolgáltatóit, és le kell állítaniuk a sebezhetőnek minősített funkciókat tartalmazó alkalmazások használatát – mondta Burduja. Míg Romániában a döntés még elbírálás alatt áll, addig az Egyesült Államokban akár teljesen be is tilthatják a TikTok alkalmazást. A republikánusok által benyújtott törvényjavaslatot tegnap hagyta jóvá a külügyi bizottság, és felhatalmazást adna Joe Biden elnöknek a TicToc teljes betiltására. Mint ismeretes, az Európai Bizottság az intézmény adatainak védelme érdekében szintén megtiltotta a TikTok alkalmazás telepítését a személyzet valamennyi elektronikus munkaeszközére. (Radio România Actualităţi)

A közlekedési minisztérium olyan határozat elfogadását javasolja, amely szerint a tehergépjárművek üzemeltetői által fizetendő útdíjat nem bizonyos időszakra, hanem a gépkocsik által megtett távolság alapján számolnák ki

Ezzzel egy európai irányelvet ültetnének át a hazai szabályozásba. Egy másik javaslat szerint a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek matricáinak árát a szennyezési normák alapján határoznák meg. A változtatások egyben az Országos Helyreállítási Terv (PNNR) egyik mérföldkövét is jelentenék. A PNNR 2023-ban tervezi a jogszabályok módosítását, a tényleges végrehajtást pedig 2026-tól vezetnék be. A javaslatokat ma ismertették a fuvarozókkal, akik azonban elutasítják azokat. Úgy vélik, hogy az illetékek túl magasak egy olyan országban ahol még ezer kilométernyi autópályája sincs – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alex Lancuzov, riporter. (Radio România Actualităţi)

Egy ritka, mintegy 1700 éves római kori szarkofágot semmisítettek meg a gyulafehérvári temető bővítésének során

Az esetet egy állampolgár jelentette, aki felismerte, hogy fontos régészeti leletről lehet szó, és a helyszínről készült fotókat elküldte a gyulafehérvári Nemzeti Egyesülési Múzeum Facebook-oldalára. Egy régészcsapat kiszállt a helyszínre, hogy megvizsgálja a szarkofág darabjait, a rendőrség pedig büntetőeljárást indított az ügyben, rongálás és olyan munkálatok miatt, amelyek hatással lehetnek a régészeti lelőhelyekre – jelentette Andreea Bogdan, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

Ma újabb tüntetéssorozatba kezdenek, az oktatási szakszervezetek

Az érdekvédelmi egyesületek elégedetlenek a fizetésekkel és a bérpótlékokkal. Az első város, ahol a tiltakozók sztrájkőrséget szerveznek, Iaşi lesz. A moldvai megyeközpontba a Szabad Oktatási Szakszervezetek Szövetségének több mint ötszáz tagját várják. A tüntetők felszólítják a kormányt, hogy találjon megoldást a kisegítő tanügyi alkalmazottak jövedelmének növelésére, valamint a kisegítő és nem tanügyi alkalmazottak túlóráinak kifizetésére. A szakszervezetek emellett a munkakörülményekért járó prémiumok odaítéléséről szóló rendeletek alkalmazását is követelik, mivel az oktatási dolgozók az egyetlen olyan költségvetési alkalmazotti kategória, amely nem részesül ilyen prémiumokban. (Radio România Actualităţi)

Öt építőipari vállalat nyújtott be ajánlatot az erdélyi autópálya Bisztraterebes – Bihar szakaszának befejezésére

A vállalkozások között romániai, osztrák, törökországi és magyarországi cégek is vannak. A több mint 15 éve elkezdett, 28 kilométer hosszú szakasz megépítésére korábban két szerződést is kötöttek, de mindkettőt felbontottak. A jelenlegi kiírás értelmében a határidő 24 hónap, a munkálatok értéke pedig közel 900 millió lej. (Radio România Actualităţi)

Konstancán két rendezvénnyel is megemlékeznek az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulójáról

A „Ioan N. Roman” Megyei Könyvtárban 10:00 órai kezdettel megnyitják az „Az ukrajnai háború a gyermekek szemével” című fotókiállítást és az „Anya fájdalma” című portrékiállítást, 11:00 órától pedig kerekasztal-megbeszélést tartanak „Ukrajna – Románia, az ellenállás és a szenvedés éve, a támogatás és a szolidaritás éve” címmel. Romániai és ukrajnai szakértők számot vetnek a háború hatásairól, értékelik a konfliktus jelenlegi helyzetét és kilátásait. A rendezvényeket a konstancai városháza szervezi ukrajnai és lengyelországi partnerekkel együtt – számolt be a hallgatóknak a közszolgálati rádió tudósítója, Sorin Cealera.

Székely Ervin