2021. május 12

Leváltották a közszolgálati rádió és televízió vezetőségét

Leváltotta kedden a bukaresti parlament képviselőháza és szenátusa együttes ülésén a román közszolgálati televízió és rádió vezetőségét, a két intézmény élére hat hónapig érvényes megbízással ideiglenes vezetőket neveztek ki. A keddi parlamenti ülésen napirendre tűzték és elutasították a két intézmény 2017-es, 2018-as és 2019-es munkabeszámolóit, amelyekről mostanáig nem szavazott a parlament. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS, valamint az RMDSZ alkotta kormánykoalíció már hónapok óta egyeztet, hogy miként osszák el egymás között a közszolgálati média intézményeinek vezető funkcióit, de a politikusok eddig még nem tudtak megállapodni. Ezért most úgy döntöttek, hogy leváltják az eddigi vezetőket, és új, ideiglenes megbízással rendelkező elnök-vezérigazgatókat neveznek ki a televízió és a rádió élére.

A hatályos jogszabályok szerint amennyiben a parlament elutasítja a két intézmény beszámolóját az eddigi munkájukról, ez automatikusan az elnök-vezérigazgató és az igazgatótanács menesztését jelenti. Így leváltották tisztségéből Doina Gradeát, a Román Televízió elnök-vezérigazgatóját, valamint Georgică Severint, a Román Rádiótársaság vezetőjét. Az MTI beszámolója szerint a jobbközép kormánykoalíciónak szándékában áll növelni a közmédia vezető tisztségeinek számát, ezért kettéválasztanák az elnök-vezérigazgatói posztot, így a televíziónak és a rádiónak is várhatóan lesz egy-egy elnöke és egy-egy vezérigazgatója. Az erre vonatkozó törvénytervezet elfogadása még folyamatban van, ezért döntöttek úgy, hogy ideiglenes vezetőket neveznek ki, amíg sikerül elfogadtatni a jogszabály-módosítást. A parlament két házának kulturális szakbizottságai javaslata értelmében a törvényhozói testület a televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a liberálisok által jelölt Ramona Săseanut nevezte ki, aki eddig a craiovai területi stúdió újságírója volt. A rádió megbízott elnök-vezérigazgatói tisztségét az USR-PLUS által javasolt Liviu Popescu tölti be, aki korábban a BBC-nél, a román közszolgálati televíziónál és más román kereskedelmi televízióknál dolgozott, az elmúlt években pedig a saját kommunikációs tanácsadói cégét vezette. (RADOR Hírügynökség)

A miniszterelnök Brüsszelben lobbizik az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) elfogadása érdekében

Florin Cîţu több internetes közösségi oldalon úgy értékelte, hogy a tegnapi nap folyamán „konstruktív beszélgetést” folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, a Románia által beterjesztendő országos helyreállítási tervről.

A miniszterelnök kedden kijelentette, hogy brüsszeli látogatása során meg kíván bizonyosodni arról, hogy az országos helyreállítási terv keretében Romániának juttatott források a gazdaság „legtermékenyebb” ágazataiba kerülnek.

„A PNRR-nek két összetevője van: van egy reformkomponense, amelyet a költségvetési stratégia által vállaltunk, és van egy beruházási komponense, és ez ügyben egyértelmű üzenetem van: Romániának vannak bizonyos prioritásai, amelyeket be akar vonni a PNRR-be” – magyarázta a Florin Cîţu.

A kormány által bejelentett napirend szerint a miniszterelnök ma találkozik Brüsszelben Adina Vălean közlekedési biztossal, valamint Margrethe Vestagerrel és Valdis Dombrovskival, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökeivel. (RADOR Hírügynökség)

Az államfő kihirdette a törvényt amelynek érterlmében a bíráknak az ítélethirdetés napján ki kell bocsátaniuk a döntés indoklását is

A büntetőeljárási törvénykönyv ilyen értelmű módosítását a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a PLUS nevű politikai alakulat (USR-PLUS) kezdeményezte. A parlamenti vita során a parlamenti többség képviselői azt hangsúlyozták, hogy a tervezett módosítás összhangban van az Alkotmánybíróság döntésével és felgyorsítja a bírósági ügymenetet. Ezzel szemben a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Robert Cazanciuc volt igazságügy-miniszter azzal érvelt, hogy a jogszabály elfogadásának parlamenti eljárása házszabályellenes volt, ugyanakkor fennáll a szabályozás alkotmányellenességének a kockázata is, tekintettel arra, hogy a hivatkozott alkotmánybírósági döntés indoklása még nem jelent meg. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR