Vladimir Putin a spus că Occidentul nu poate deţine monopolul asupra Inteligenței Artificiale

Președintele Vladimir Putin a avertizat vineri că Occidentului nu ar trebui să i se permită să dezvolte un monopol în sfera Inteligenței Artificiale (IA), adăugând că o strategie rusă mult mai ambițioasă pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale va fi aprobată în curând.

China și Statele Unite conduc în ceea ce priveşte dezvoltarea IA, despre care mulți cercetători și lideri globali cred că va transforma lumea și va revoluționa societatea într-un mod similar cu introducerea computerelor la sfârșitul secolului al XX-lea. Rusia are, de asemenea, ambiția de a fi o putere în domeniul AI, dar eforturile sale în acest sens au fost anulate de războiul din Ucraina, care a determinat mulți oameni de știință talentați să părăsească Rusia și a declanșat sancțiuni occidentale care au împiedicat importurile de înaltă tehnologie ale țării.

Vorbind la o conferință IA la Moscova, alături de directorul general al Sberbank, German Gref, Vladimir Putin a spus că încercarea de a interzice IA este imposibilă și a avertizat că ar fi periculos și inacceptabil să se permită platformelor occidentale să obțină un monopol în tehnologia IA. „În viitorul foarte apropiat, ca unul dintre primii pași, va fi semnat un decret prezidențial și va fi aprobată o nouă versiune a strategiei naționale de dezvoltare a Inteligenței Artificiale”, a spus liderul rus în cadrul conferinței.

Dl Putin a mai afirmat că noua strategie va aduce schimbări semnificative, inclusiv „extinderea cercetării fundamentale și aplicate în domeniul Inteligenței Artificiale generative și al modelelor de limbaje mari”. Rusia, a spus el, trebuie să facă modificări legislative și de investiții pentru a stimula dezvoltarea AI. Totodată, președintele rus a declarat că unele motoare de căutare occidentale „anulează” cultura rusă./opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 24 noiembrie