2022.december 14.

19-ről 5 százalékra csökken a fotovoltaikus napelemek forgalmazásának és felszerelésének hozzáadott értékadója

A rendelkezés a hőpumpákra is érvényes. Az erről szóló törvényt tegnap fogadta el a Képviselőház. Az új szabályozás három nappal azt követően lép érvénybe, hogy megjelenik a Hivatalos Közlönyben. A jogszabály célja az, hogy bátorítsa az alternatív energiaforrások használatát. A hatóságok szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a családi energiatermelők száma, ami a villanyáram árának emelkedésével magyarázható. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis államfő ma részt vesz Brüsszelben az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) képviselőinek csúcstalálkozóján

A találkozó történelmi premiernek számít abban az értelemben, hogy először vesznek rajta részt az EU intézményeinek vezetői mellett a 27 tagállam állam- és kormányfői. A megbeszéléseken biztonsági kérdésekről és közös érdeklődésre számot tartó projektekről lesz szó. Ez utóbbiak elsősorban a kereskedelmi együttműködésre, klímaváltozásra, és az élelmiszerellátás biztonságára vonatkoznak. Holnap ugyancsak Brüsszelben kerül sor az Európai Unió Tanácsának ülésére, ahol Klaus Iohannis felveti hazánk schengeni övezethez történő csatlakozásának a kérdését. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy még az Európai Tanács ülése előtt szeretne elindítani két-három olyan kezdeményezést, amelyek segítik Románia csatlakozását a schengeni övezethez. (Radio România Actualităţi)

Temesváron ma kezdődnek az 1989-es forradalommal kapcsolatos megemlékezések

A Forradalom Emlékezete Múzeumban kiállítást nyitnak meg, amelynek társszervezője a Kommunizmus Borzalmai Múzeum. Holnap a város több iskolájában rövidfilmeket vetítenek a forradalomról. December 16-án néma tiszteletadással és felvonulással emlékeznek az események mártírjaira, este pedig a Folk a Forradalomért nevű koncert várja a hallgatóságot. December 17-ét gyásznappá nyilvánították, amelyen a szabadságért életüket áldozókra emlékeznek. A Mártírok Emlékművénél egyházi szertartás és koszorúzás lesz. Az eseménysorozat december 20-án az Opera homlokzatán architekturális vetítéssel (video mapping) zárul. Ennek keretében a forradalom képeit vetítik ki az épületre – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alina Bujancă, tudósító. (Radio România Actualităţi)

A parlament két házának együttes ülésén tegnap este befejezték a költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényének általános vitáját

A szakbizottságban a parlamenti többség az ellenzék valamennyi módosító indítványát visszautasította. A jogszabálytervezetek plénumbeli cikkelyenként vitájára, ma kerül sor, végszavazásra pedig – a tervek szerint – holnap bocsátják a két törvénytervezetet. (RADOR Hírügynökség)

Kevés töltőállomás áll a villanyautók rendelkezésére

Ugyanakkor csak 2022-ben több mint tízezer elektromos gépkocsit írtak forgalomba Romániában. A szakemberek szerint az elkövetkező tíz évben hazánk autóipara lemarad a környező országok mögött azért, mert nincs stratégiára az elektromos mobilitásra való átállásra – hangzott el a közszolgálati rádió tegnap esti hírműsorában.

Hazánkban eddig több mint 23 ezer elektromos autót írtak forgalomba. A legkeresettebb modell a Dacia Spring volt, ezt követte a Volkswagen e-Up és a Renault által gyártott Megane E-Tech. Bár az adatok biztatóak, idén novemberben már kevesebb elektromos gépkocsit adtak el, mint tavaly ilyenkor. Egy tanulmány szerint Románia le fog maradni az elektromos mobilitás terén, mert kevés töltőállomást épített. Jelenleg egyetlen ilyen szolgáltatóegység létrehozásának beruházását sem jelentették, miközben Magyarországon és Lengyelországban rekord-mennyiségű töltőállomás épül. Jelenleg 3000 ilyen van az országban, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1,3 töltőállomás jut száz kilométerre. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin