Răcirea vremii va duce la o creștere a consumului de gaze în România în perioada următoare

Răcirea vremii va duce la o creștere a consumului de gaze în România în perioada următoare, însă țara noastră are suficiente rezerve pentru a face față acestui interval, se arată într-un comunicat al Asociaţiei ‘Energia inteligentă’. Nicoleta Stoian are mai multe informații.

Reporter: Scăderea temperaturilor ar putea duce la o creștere a consumului de gaze până la circa 53 de milioane de metri cubi pe zi, dar acest nivel poate fi satisfăcut în condiții normale, spun specialiștii. Aceasta chiar dacă în ultimele trei luni s-au extras cantități importante de gaze din depozite.

Astfel, dacă la 1 noiembrie 2022 gradul de umplere era de aproape 97%, ieri acesta era de aproximativ 68%, mai puțin decât media europeană, de aproape 75%. De altfel, potrivit Asociației ‘Energia inteligentă’, România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din Uniune în această iarnă.

Dacă în Europa multe țări au considerat că perioada caldă și prețurile mici ale gazelor de pe bursele de profil reprezintă o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru iarna următoare, în țara noastră furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit, care au un preț ridicat și care, dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare, aduc costuri suplimentare și prețuri mai mari la gazele vândute./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie