2023. január 16.

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

A kiváló filozófus, közíró, politikus, publicista nemcsak óriási műveltségével, racionális érvelésével, olykor teljesen eredeti felvetéseivel, de mély humánumával általános megbecsülést vívott ki magának. Halálhírére számos magyar és román értelmiségi fejezte ki megbecsülését Tamás Gáspár Miklós személyisége és életműve iránt. Szombaton és vasárnap Ágoston Hugó, Ara-Kovács Attila, Szentiványi István, Demény Péter, Balázs Imre József, Kelemen Hunor, Székely Csaba, Vladimir Tismăneanu, Costi Rogozanu, Adrian Dohotaru és sokan mások közöltek megemlékezést Tamás Gáspár Miklósról. (RADOR Hírügynökség)

Félvezetők fejlesztésére hoznának létre technológiai központot Romániában

Florin Spătaru gazdasági miniszter szerint a régió legnagyobb félvezető gyárát lehet megvalósítani hazánkban. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva a tárcavezető elmondta, hogy a hatóságok ennek érdekében szándéknyilatkozatot írtak alá az IMEC (Interuniversity Microelectronics Center) nemzetközi kutatás-fejlesztési szervezettel, amelyik a nanoelektronika és a digitális technológiák területén a világ egyik vezető agytrösztje. Az első megbeszélésre ezzel a jelentős chip-gyártóval a hónap végén kerül sor. Mikroelektronikai innovatív programok finanszírozására ebben az évben Románia másfél milliárd eurót irányzott elő az Országos Helyreállítási Tervből. Jelenleg Európában nincs egyetlen olyan nagy cég sem, amelyik képes lenne a legújabb generációs mikrochipek előállítására. (Radio România Actualităţi)

Enyhén csökkent a ROBOR-index

A három hónapra számolt bankközi alapkamat – ami befolyásolja a lakossági hitelek kamatát is – hosszú idő után először csökkent 7,35 százalékra – derült ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból. A ROBOR-index egy év alatt jelentősen emelkedett a 2022 januárjában mért 3,02 százalékról az idei év első hónapjának elején jelentett 7,56 százalékig. A hat hónapra számolt bankközi alapkamat – amelyet a lej alapú jelzálogkölcsönök kiszámításnál referenciaként használnak – szintén csökkent 7,59 százalékra, a 12 havi index pedig 7,94 százalékra.

A fogyasztási hitelek referencia-indexe (IRCC) évi 5,71 százalék. (Radio România Actualităţi)

Ma aláírják a Bâldana – Târgovişte közötti műút felújítására vonatkozó szerződést

A megállapodás a 71-es jelzésű országos út modernizációs munkálatainak a tervezésére és kivitelezésére vonatkozik, az aláíró felek pedig egy törökországi cégcsoport és a Dâmboviţa Megyei Tanács. A megyei intézmény vezetője, Corneliu Ştefan elmondta, hogy a szerződésben egy milliárd lejben állapították meg a munkálatok értékét (hozzáadott értékadó nélkül). A felújítandó országos út hossza hozzávetőleg 44 km. A kivitelezési határidő nem egészen két év. (Radio România Actualităţi)

Közel tíz százalékkal kevesebb volt a lakossági villamosenergia-fogyasztás az elmúlt év első 11 hónapjában

Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ezzel párhuzamosan az ipari fogyasztás is hat százalékkal csökkent a jelzett időszakban, ami azonban nem jelentette a gazdasági tevékenység mérséklését is, következésképp hatékonyabb felhasználásról van szó. Az INS adatai szerint azonban Románia még így is energia-importra szorul, különös tekintettel arra, hogy a vízerőművek teljesítménye a szárazság miatt közel 20 százalékkal csökkent. Nőtt viszont a szél- és napenergiát felhasználó áramszolgáltatók termelése.

Constantin Rudniţchi energiaügyi szakértő szerint még a fogyasztás csökkenése mellett is Románia energiaszükségletének mintegy húsz százalékát importból kénytelen fedezni. A szakember szerint ilyen körülmények között az ország energiaügyi függetlensége nem egyéb városi legendánál. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin