2022. június 3.

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött ma a Galaţi megyei Smârdan községben lévő NATO-központban

A hadgyakorlatra a román hadsereg egyes egységei mellett öt európai országból és az Egyesült Államokból érkezett katonák vesznek részt. Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Maria Măndliţă tájékoztatta a hallgatókat, az esemény amelynek keretében kiképző jelleggel szárazföldi és légi haditechnikát használnak, ma 11 órakor kezdődött. A mintegy ezer résztvevő katona – a hazaiakon kívül Franciaországból, Belgiumból, Bulgáriából, Olaszországból, Portugáliából és az Egyesült Államokból érkezett. A kiképzés célja a katonai személyzet interoperabilitásának növelése, számítógép segítségével végrehajtott katonai műveletek gyakorlása, harcászati ismeretek elmélyítése taktikai képzés és éleslövészeti gyakorlatok révén. Az ilyen jellegű kiképzés hozzásegíti a Dél-keleti Többnemzetiségű Hadosztály parancsnokságát a NATO dél-keleti régiójában a Szövetség kollektív védelmének a biztosításához. (Radio Romania Actualităţi)

A Közúti Infrastruktúra Országos Igazgatósága Vállalatának (CNAIR) igazgatója az A7-es Ploieşti – Buzău autópálya építéséről adott ki közleményt

Ennek értelmében az sztráda két szakaszának kivitelezéséről a napokban aláírják a szerződést, azonban a harmadik szakasz esetében meg kell várni a Bukaresti Táblabíróságnak a benyújtott óvásokkal kapcsolatos döntését. Az autópálya megépítéséről szóló közbeszerzési eljárás révén egy éve odaítélték a sztráda kivitelezését egy cégnek, de az óvások miatt a munkálatok mindeddig nem kezdődhettek meg. A Ploieşti – Buzău autópálya 63 km hosszú lesz, elkészítésének költségeit pedig az Országos Helyreállítási Tervből fedezik, amennyiben a sztráda 2022 augusztusáig elkészül. (RADOR Hírügynökség)

Fejlesztésekre kapnak támogatást az önkormányzatok

Rekord nagyságú keretösszegre pályáztak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium épületfelújítási programjában. A több mint 2 milliárd euróból 4.333 épületet, köztük tömbházlakásokat, kórházakat, iskolákat tesznek energiatakarékossá, földrengés- és tűzbiztossá országszerte – jelentette be Cseke Attila tárcavezető.

Hozzátette, a fejlesztési minisztérium engedélyezte az első Anghel Saligny programból finanszírozott beruházásokat is. A szaktárca gázhálózat kiépítésre hagyott jóvá finanszírozást 73 olyan befektetésre, amelyet az Anghel Saligny közművesítési programból támogat. Közöttük Kézdivásárhely, Salamás, Haraklány, Felsővisó, Kisbecskerek, Kolozs megyében Kalotaszentkirály, Mikeháza és Magyarszovát, Bihar megyében Élesd, Váradszentmárton és Alsókosoba is finanszírozást nyert – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter. (Bukaresti Rádió)

Vizsgák előtt állnak a nyolcadikosok

Véget ér pénteken a tanév a nyolcadik osztályosok számára. A többi tanuló június 10-én zárja a 2021/2022-es iskolai évet. A nyolcadik osztályt végzettek június 14-én román nyelv és irodalomból képességvizsgáznak, 16-án matematikából mérik fel a tudásukat, 17-én pedig anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok. Az első vizsgaeredményeket június 23-án teszik közzé, az óvásokat aznap és másnap lehet benyújtani. A végleges eredmények június 30-ára várhatók. (Radio Romania Actualităţi)

Több ezer zarándok indult el gyalog a Csíksomlyói Búcsúra

A katolikus pünkösd alkalmából június 4-én tarják a hagyományos Csíksomlyói Búcsút. Több ezer zarándok rendkívül hosszú utat tesz meg azért, hogy Szűz Mária szobránál imádkozhasson. Az Agerpres beszámolója szerint a hívek egyházi zászlókat visznek és imádkoznak az út teljes időtartama alatt.

Egy magyarországi nő április 26-án indult útnak, hogy gyalog tegye meg a 800 km-es utat Csíksomlyóig. Az út elején többen elkísérték, de ezek egy része lemondott a további erőfeszítésről, mások pedig úgy döntöttek, hogy vonattal teszik meg az utat, így a nő egyedül maradt. Az asszony elmondta, hogy útközben sokan segítettek neki és nagyon hálás, amiért sikerül eljutnia úti céljához.

Négy zarándok az ausztriai Mariazellből – amely szintén fontos zarándokhely – lóháton érkezett,

Ugyancsak útra keltek Csíksomlyóba a gyergyóalfalusi és gyergyószárhegyi zarándokok, akik útközben ismerősöknél, vagy a hatóságok által számukra biztosított szálláshelyeken töltötték az éjszakát. Hasonlóképen segítik a zarándokokat az útközben található vendéglők és panziók, ahol a hívek ingyen kapnak uzsonnát, gyümölcsöt és frissítőt.

Csíkszeredából közel kétszázan lóháton érkeznek meg péntek este Csíksomlyóba. Hozzájuk csatlakozik Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus – akárcsak tavaly – az idén is Szűz Máriához szóló imádságokat tartalmazó szalagokat hozott magával azok helyett, akik valamilyen okból nem jöhettek el Csíksomlyóra.

A magyar államvasutak különvonatot indított az eseményre. Erre az elmúlt két évben a világjárvány miatt nem kerülhetett sor.

Péntek este azokon a csíkszeredai utcákon, amelyek közel vannak az eseményhez leállítják a gépkocsi-forgalmat, az utakon kizárólag a mentőautók közlekedhetnek.

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila elmondta, hogy több százezer ember részvételére számít a búcsún, a zarándokok száma várhatóan nagyobb lesz, mint 2018-ben és 2019-ben volt, tekintettel arra, hogy feloldották a járvány miatti korlátozásokat. (Radio Romania Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR